Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus (reumatologie)

Het specialisme reumatologie van het Erasmus MC ontvangt veel vragen van patiënten met een reumatische ontstekingsziekte, die ontstekingsremmende medicatie gebruiken. Een deel van deze medicijnen heeft als bijwerking een verminderde weerstand/afweer. 

Veelgestelde vragen

Algemene informatie

Wij volgen het standpunt van de RIVM
De situatie rondom COVID-19 kan snel veranderen. Daarom moet u voor de meest recente informatie de RIVM website raadplegen.

Voor jongeren <18 jaar de NVK website

Hierop staat ook actuele informatie over welke gebieden worden beschouwd als risico gebied voor besmetting met COVID-19. Hieronder hebben wij de informatie samengevat en toegespitst op patiënten die reuma medicatie gebruiken:

 • Stop niet zonder overleg met uw arts met de reuma medicatie, gezien de risico’s van een opvlamming.
 • Het is vooral van belang om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken door:

Algemene adviezen
Vermijd contact met andere mensen die hoesten, verkouden zijn of koorts hebben. 

1. Hygiëne maatregelen in acht te nemen:

 • was de handen regelmatig met water en zeep
 • schud geen handen
 • hoest en nies in de binnenkant van de ellenboog
 • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
 •  blijf thuis als u verkoudheidsklachten krijgt

Als u voor uw reuma  medicatie gebruikt zoal biologicals raden wij u aan bij temperatuurverhoging de volgende injectie uit te stellen totdat u heeft overlegd met uw arts.

Als u over uw specifieke situatie wilt overleggen met een verpleegkundige, dan kan dat met de reumaconsulente.

 

Wat te doen met reumamedicatie als u verder niet ziek bent?

Vanwege de lange uitwasperiode van de meeste afweeronderdrukkende ontstekingsremmende medicatie (zoals methotrexaat, sulfasalazine, leflunomide) en biologische geneesmiddelen (zoals adalimumab, infliximab, ustekinumab) is het stoppen van de medicatie voor de meeste reuma patiënten geen goede optie.Ook ontstekingsremmende medicatie (zgn NSAID, zoals ibuprofen, naprosyne, diclofenax, etoricoxib) kunt u doorgebruiken.

Wat te doen met reumamedicatie als u (mogelijk) een coronavirus infectie hebt?

Het algemene advies is bij (zeer) milde klachten de medicijnen door te gebruiken, en bij matig tot ernstige infecties de reuma medicijnen tijdelijk te stoppen. Stop niet zonder overleg met uw arts met de reuma medicatie, gezien de risico’s van een opvlamming. Diverse reuma medicijnen zoals methotrexaat en biologicals kunnen door het werkingsmechanisme van deze medicijnen zorgen voor een verminderde afweer tegen infecties.  Bij een matig tot ernstige infectie gekenmerkt door nieuwe luchtwegklachten en toenemende kortademigheid en/of koorts raden wij u aan uw volgende dosering reuma medicatie uit te stellen totdat u contact heeft gehad met uw arts. Dit geldt niet voor prednisolon, een prednisolon dosering mag u nooit zonder overleg met uw arts overslaan.

Ik gebruik een ontstekingsremmend of afweeronderdrukkend medicijn. Kan ik gevaccineerd worden voor COVID-19?

Ons advies is om u wel te laten vaccineren tegen COVID-19. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat vaccineren meer risico op bijwerkingen geeft bij gelijktijdig gebruik van ontstekingsremmende medicatie. Er zijn nog onvoldoende gegevens over de effectiviteit van vaccinatie bij mensen die ontstekingsremmende medicijnen gebruiken. Mogelijk treedt er een iets minder goede bescherming op na vaccinatie.
Het staken van ontstekingsremmende of afweeronderdrukkende medicijnen voor of na vaccinatie tegen COVID-19 raden we niet aan.

Bij het gebruik van Rituximab en/of Mycofenolaat Mofetil is de situatie anders. Bij gebruik van deze middelen altijd overleggen met uw behandelend specialist over het beste moment van vaccinatie

Kijk voor meest actuele informatie over vaccinatie bij gebruik van een ontstekingsremmend of afweeronderdrukkend medicijn op de site van het RIVM.

 

Hoe neem ik contact op met de afdeling reumatologie?

*Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u deze via uw eigen patiëntendossier middels een e-consult stellen.

Wij willen u verzoeken zoveel mogelijk via het e-consult contact met ons op te nemen en alleen in dringende / acute gevallen telefonisch contact op te nemen, zodat wij hiervoor zo goed mogelijk bereikbaar blijven.

 • Het telefoonnummer van de reumaconsulente is 06 33 33 09 67. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9 uur en 17 uur.
 • Bij vragen over uw afspraak, het maken van een (telefonische) afspraak en herhaalrecepten kunt u contact opnemen met de polikliniek Reumatologie:
  (010) 704 0 142.

*Patiënten van het IJsselland-ziekenhuis moeten contact opnemen met de polikliniek reumatologie:

*Patiënten uit het ADRZ moeten contact opnemen met de polikliniek reumatologie: