Veelgestelde vragen over het coronavirus (vaatchirurgie)

Veelgestelde vragen

Is het risico op infectie met het coronavirus hoger voor vaatpatiënten?

Er is waarschijnlijk geen verhoogd risico op het krijgen van een corona-infectie. Als u het coronavirus oploopt, is er licht verhoogd risico dat de ziekte ernstiger verloopt. Daarom is het voorkómen van infecties extra belangrijk.

Gaan bezoeken aan de polikliniek nog door?

De zorg voor onze vaatpatiënten in het Erasmus MC gaat gewoon door, en dus blijft ook onze polikliniek open. Het advies is echter om zoveel mogelijk thuis te blijven. Vermijd contact met andere mensen die hoesten, verkouden zijn of koorts hebben. Vermijd een drukke omgeving of sociale evenementen. Hieronder valt ook het bezoek aan het ziekenhuis.

Daarom worden afspraken op de polikliniek in het Erasmus MC zoveel mogelijk omgezet in telefonische afspraken. Uw vaatchirurg zal beoordelen of het ook voor u mogelijk is uw afspraak om te zetten in een telefonisch consult. Bij sommige klachten, zoals bij de beoordeling van een wond of de uitleg van een ingewikkelde operatie, kan het zijn dat uw arts u toch op de polikliniek wil zien. Alle patiënten ontvangen bericht of hun afspraak omgezet wordt in een telefonische afspraak, verzet wordt naar een later moment, of dat u op de polikliniek wordt verwacht.

De komende tijd mogen patiënten die de polikliniek bezoeken, maximaal één begeleider meenemen. Patiënten met klachten van neusverkoudheid, hoesten, koorts en/of recent opgetreden benauwdheid, dienen eerst contact met ons op te nemen en verzoeken wij niet naar het Erasmus MC toe te komen. Denk ook na over uw vervoermiddel naar het ziekenhuis: vermijd bussen en treinen.

Gaan de radiologieonderzoeken nog door?

Uw vaatchirurg zal beoordelen of uw onderzoek bij de radiologie door zal gaan. Als het onderzoek niet dringend is, kan deze besluiten om het onderzoek, en een eventueel bezoek aan de polikliniek voor de uitslag van het onderzoek, uit te stellen.

Gaan de looptesten nog door?

Nee, de looptestonderzoeken worden voorlopig uitgesteld.

Gaat het diabetische voetenspreekuur nog door?

Het voetenspreekuur blijft gewoon open. Om echter te voorkomen dat er grote groepen patiënten tegelijk plaatsnemen in de wachtruimte, zullen we de afspraken zoveel mogelijk verspreiden. Dit kan betekenen dat we uw afspraak verplaatsen naar een andere week.

 

Als u zich zorgen maakt om de wond op uw voet, en u denkt dat uw wond eerder moet worden beoordeeld dan uw geplande afspraak, neem dan in eerste instantie contact op met uw huisarts om dit te laten beoordelen. 

 

De komende tijd mogen patiënten die de polikliniek bezoeken maximaal één begeleider meenemen. Patiënten met klachten van neusverkoudheid, hoesten, koorts en/of recent opgetreden benauwdheid, dienen eerst contact met ons op te nemen en verzoeken wij niet naar het Erasmus MC toe te komen. Denk ook na over uw vervoermiddel naar het ziekenhuis: vermijd bussen en treinen.

Gaan operaties en andere behandelingen, zoals een dotter of een stent, nog door?

Per dag wordt bekeken welke operaties en behandelingen door kunnen gaan. Uiteraard kijkt uw vaatchirurg hierbij goed of het verantwoord is de operatie nog even uit te stellen. Omdat het moeilijk in te schatten is hoeveel bedden er per dag zijn en hoeveel ruimte of personeel er beschikbaar is op de operatie- en interventiekamers, kan het zijn dat u kort voor uw ingreep wordt afgebeld. Wij vragen daarvoor uw begrip.

Welke hygiënemaatregelen gelden voor bezoek aan ons ziekenhuis?

We vragen u om goede algemene hygiëne toe te passen:

  • Was uw handen met water en zeep op onze toiletten.
  • Schud geen handen.
  • Hoest en/of nies in uw elleboog.
  • Gebruik wegwerpzakdoeken of tissues.

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn specialist of het ziekenhuis?

Neem altijd contact op met uw specialist, in geval van:

  • verhoging/koorts of een koortsgevoel;
  • verkoudheidsklachten, zoals hoesten en keelpijn;
  • na contact met een persoon met bevestigde coronabesmetting.

U kunt contact opnemen door een e-mail te sturen

Vanwege de grote drukte aan de telefoon, verzoeken wij u alleen te mailen met de polikliniek als u klachten heeft. Als u geen klachten heeft, maar vragen over het coronavirus, raadpleeg dan eerst de website van het RIVM en het Erasmus MC. Daarna kunt u eventueel contact opnemen met uw huisarts of de lokale GGD.