Geschiedenis van het Erasmus MC

Van Coolsingelziekenhuis tot medisch centrum.

1840: Stadsbouwmeester Willem Nicolaas Rose krijgt de opdracht het eerste Rotterdamse ziekenhuis te bouwen. Elf jaar later is het Coolsingelziekenhuis af, met de Rotterdamse arts dr. Jan Bastiaan Molewater als directeur.

1863: In 1863 besluiten zeven burgers met aanzien, onder leiding van dr. De Monchy, tot de oprichting van een kinderziekenhuis. Het komt aan de Hoogstraat (huidige Koopgoot), precies boven een meubelwinkel.

1869: Koningin Sophia schenkt het kinderziekenhuis ƒ100 en een naaimachine. Als tegengeschenk wordt haar naam aan het ziekenhuis verbonden.

1914: Het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut wordt opgericht. De Goudse radioloog Daniel den Hoed wordt in 1940 directeur. Hij bouwt het uit tot een goede kliniek die later zijn naam zal dragen.

Gebouw Dijkzigt in het jaar 1961

 

1940: Het Coolsingelziekenhuis wordt tijdens het mei-bombardement geraakt door vier bommen, vliegt vrijwel meteen in brand en wordt voor het grootste deel verwoest. Door voorzieningen ergens anders in de stad kan er een nieuw ziekenhuis worden gebouwd. 

1950: De voorloper van de medische faculteit, de Stichting Klinisch Hoger Onderwijs, wordt opgericht. De stichting leidt doctorandi van de medische faculteiten ergens anders in het land op tot arts.

1961: Het Dijkzigt-ziekenhuis op het Land van Hoboken wordt vanaf 18 september gebruikt. Het ziekenhuis is vernoemd naar de monumentale villa van de familie van Hoboken, het huidige Natuurhistorisch Museum.

1966: De Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen is op 7 oktober ontstaan. Oprichter van de medische faculteit Rotterdam is prof. Andries Querido.

1971: Het Dijkzigt-ziekenhuis en Sophia Kinderziekenhuis worden samen het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR). 

1973: De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) wordt op 1 februari opgericht. De medische faculteit verzorgt de opleidingen tot arts en wetenschappelijk onderzoeker, postacademische opleidingen, en levert bijdragen aan specialistenopleidingen.

1982: De EUR start een doctoraalopleiding voor beleids- en managementvraagstukken in de gezondheidszorg, vanuit de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. De opleiding krijgt later de naam: Gezondheidswetenschappen, Beleid & Management Gezondheidszorg (BMG).

1993: Het oudste kinderziekenhuis van Nederland verhuist naar Hoboken. Het Dijkzigt-ziekenhuis en de medische faculteit zijn daar al gevestigd. Een loopbrug verbindt beide ziekenhuizen en de medische faculteit met elkaar.

1995: De Daniel den Hoed Kliniek voegt zich als derde partner bij het AZR.

1998: De decaan van de medische faculteit en de besturen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het AZR hebben het op 7 oktober over de vorming van het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam. 

2002: Het Erasmus MC is op 1 juni geboren.

2016: De viering van 50 jaar academische gezondheidszorg in Rotterdam.

2018: Koning Willem-Alexander heeft het nieuwe Erasmus MC op 6 september officieel geopend.

Opening nieuwbouw Erasmus MC door de Koning 2018

Dwaal rond in onze geschiedenis en het heden op de website www.50jaaracademischegezondheidszorginrotterdam.nl.