Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Profielfoto van Yolanda de Rijke
Laboratoriumspecialist

Prof. Dr. Yolanda B. de Rijke

Laboratoriumspecialist Klinische Chemie - endocrinoloog

Laboratoriumspecialist Klinische Chemie

  • Specialisme
  • Endocrinologie en Bloedtransfusiegeneeskunde
  • Aandachtsgebied
  • Endocrinologie, Massaspectrometrie en Pediatrie
Neem contact op   Extern profiel

Over

Werkervaring en opleiding

In 1989 ben ik afgestudeerd aan het centrum van Bio-Farmaceutische Wetenschappen van de universiteit van Leiden. In 1994 ben ik gepromoveerd op de “The role of scavenger receptors in removing atherogenic lipoproteins from the blood circulation” (Promotor prof. dr. Th.J.C. van Berkel) om vervolgens als post-doc bij de afdeling Interne Geneeskunde van het UMC Radboud te werken aan het project “Improvement of the oxidation resistance of LDL by intervention with  antioxidants and diet; effect on the development of atherosclerosis”. Hoewel mijn subsidieaanvraag in 1996 werd gehonoreerd heb ik in 1996 besloten in opleiding te gaan tot klinisch chemicus in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch.
Na mijn registratie als klinisch chemicus in 2000 ben ik als staflid in dienst gekomen bij de afdeling Klinische Chemie van het Sophia Kinderziekenhuis. Vanaf 2001 werd ik ook staflid van de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC alwaar ik een impuls gaf aan het schildklieronderzoek met name binnen Generation R en werd ik in 2010 benoemd als hoofd van het Diagnostisch Laboratorium Endocrinologie naast mijn functie als hoofd laboratorium Sophia met een focus op Bloedtransfusiegeneeskunde. In 2007 werd ik in het register van de NVKC geregistreerd voor het aandachtsgebied Endocrinologie. Tussen 2004 en 2014 was ik plaatsvervangend opleider Klinische Chemie en vanaf 2014 hoofdopleider Klinische Chemie. In 2014 werd ik benoemd als plaatsvervangend afdelingshoofd Klinische Chemie van het Erasmus MC en werd ik benoemd tot gewoon hoogleraar Klinische Chemie waarvoor ik mijn inaugurale rede hield ik op 24 september 2016.

Expertisegebieden/specialisatie

Mijn passie ligt in het mede ontwikkelen van het klinisch chemisch vakgebied met als doelstelling om nieuwe diagnostische technologieën en nieuwe (moleculaire) biomarkers en biomarkerprofielen te ontwikkelen, te beoordelen en te implementeren voor klinische toepassingen om beter inzicht te krijgen in (het ontstaan van) ziekteprocessen. Daarnaast is onze focus op het gebruik van big-data voor enerzijds de ontwikkeling van beloftevolle diagnostische algoritmes en anderzijds voor ontwikkeling van duurzame gepersonaliseerde diagnostiek en het beoordelen van over-en onderdiagnostiek.

Mijn onderzoek richt zich op ontwikkeling van beloftevolle metabolietprofielen m.b.v. massaspectrometrie voor diverse specialismes en de ontwikkeling van metabolomics. De interessegebieden zijn: schildkliermetabolisme, metabool syndroom, stress, vetmetabolisme en foetale ontwikkeling

Publicaties