Over dit specialisme
Wat we doen
Sportgeneeskunde is het medisch specialisme dat zich richt op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid van mensen die (willen gaan) sporten en/of bewegen. Hierbij wordt uitdrukkelijk rekening gehouden met de specifieke belasting en belastbaarheid van het menselijk lichaam. Kenmerkend voor het werk van de sportarts is dus niet alleen het stellen van een diagnose, maar ook het begrijpen waardoor een klacht is ontstaan.
De sportartsen werken zeer nauw samen met de orthopedisch chirurgen en radiologen in het Erasmus MC. Onze sportartsen zijn gespecialiseerd in het behandelen van blessures.
Vanuit het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis dragen wij naast de blessurezorg bij kinderen ook bij aan de algehele gezondheid van kinderen middels inspanningstesten en trainingsadviezen bij chronisch zieke kinderen. Wij doen geen sportkeuringen of sportmedisch onderzoeken bij volwassenen.
Wat willen we bereiken
We streven ernaar om de beste zorg te bieden voor mensen die willen kunnen sporten en bewegen. Ons uiteindelijke doel is om mensen met een blessure weer aan het bewegen te krijgen. In veel gevallen werken we daarbij samen met externe fysiotherapeuten.
Waarom naar Centrum locatie
Onze sportartsen hebben ruime ervaring met de behandeling van blessures. Er is specifieke expertise in de behandeling van peesblessures van de onderste ledematen, heup- en liesblessures en blessures bij kinderen. Doordat onze sportartsen in internationale netwerken samenwerken, zijn ze op de hoogte van de nieuwste trends in de behandeling van blessures.
Aandoeningen en ziektebeelden
- Peesblessures van de onderste ledematen (zoals een achillespeesblessure, hielspoor of springersknie). Bekijk ook onze informatievideo over peesblessures.
- Sportletsels bij professionele atleten.
- Heup- en liesblessures (onder andere: adductor, iliopsoas, rectus femoris blessures, blessures van de lieskanaal (sports hernia) en heup impingement – femoracetabulair impingement syndroom). Bekijk ook onze informatievideo over liesblessures.
- Complexe knie instabiliteit (zoals voorste kruisband, achterste kruisband, gecompliceerd en gecombineerd bandletsel).
- Groeiblessures (zoals Osgood Schlatter van de knie, Morbus Sever van de hiel, groei-gerelateerde kraakbeendefecten).
- (Sport)blessures bij kinderen (voorste kruisband letsel, meniscusafwijkingen).
- Inspanningsgebonden pijn op de borst bij kinderen en sportadvies bij chronisch zieke kinderen.
Wetenschappelijk onderzoek
De medisch specialisten van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde doen veel wetenschappelijk onderzoek. Onze sportartsen zijn allemaal gepromoveerd op het gebied van sportmedische onderwerpen en leiden zelf meerdere nationale en internationale onderzoeksprojecten. Hierdoor hebben de sportartsen kennis van de nieuwste behandelingen. Op deze manier kunnen we mensen weer sneller in beweging krijgen.
Eén van onze onderzoeken heeft aangetoond dat een combinatie van gerichte adviezen en behandeling met specifieke oefeningen effectief is voor de behandeling van peesblessures.
Een ander onderzoek liet zien dat speciale manuele behandeling van de adductor spier soms kan helpen bij langdurige liesblessures.