Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

BEYOND studie

Bariatrie en embryonale ontwikkeling

Duur: Het onderzoek duurt ongeveer twee jaar.
Startdatum: Maart 2020
Vergoeding: U krijgt geen financiële vergoeding voor uw deelname aan dit onderzoek. U krijgt wel 3D-afbeeldingen van de echo’s die wij van uw kind maken tijdens dit onderzoek.

Tijdens dit onderzoek bestuderen we de gezondheid van zwangere vrouwen die een bariatrische operatie (zoals een maagverkleining) hebben ondergaan om gewicht te verliezen.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u een bariatrische operatie (maagverkleining) heeft ondergaan en een kinderwens heeft, of minder dan twaalf weken zwanger bent.

Wat zijn de voorwaarden?

Om mee te kunnen doen aan dit onderzoek moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. U bent tussen de 18 en 45 jaar oud.
  2. U heeft een kinderwens of bent minder dan twaalf weken zwanger van één kind.
  3. U heeft een maagverkleinende operatie gehad. Maagbanden die zijn verwijderd, tellen niet mee.

Hoe kunt u zich aanmelden?

U meldt zich aan door een e-mail te sturen. Arts-onderzoeker Katinka Snoek zal daarna contact met u opnemen.

Bij vragen of opmerkingen kunt u ook bellen naar 06 811 776 05 (op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur).

Wat willen we bereiken?

Het doel van dit onderzoek is het bestuderen van de gezondheid van zwangere vrouwen die een bariatrische operatie (bijvoorbeeld een maagverkleining, maagomleiding of maagband) hebben ondergaan om gewicht te verliezen. Ook willen we onderzoeken of kinderen al vroeg in de zwangerschap anders groeien bij vrouwen die zo’n operatie hebben ondergaan. Als laatste onderzoeken we tijdens dit onderzoek of er vaker voedingstekorten voorkomen bij vrouwen die een maagverkleining hebben ondergaan, in vergelijking met zwangeren die geen bariatrische operatie hebben gehad.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze studie doen we de volgende onderzoeken: 

  • Wij nemen vier keer bloed bij u af, een keer vóór uw zwangerschap en drie keer tijdens uw zwangerschap (één keer per trimester). 
  • We verzamelen het microbioom (bacteriën en virussen) van uw lichaam, een keer voor en drie keer tijdens de uw zwangerschap. Dat doen we met een kweekstokje.
  • Tijdens uw zwangerschap doen we vijf keer echoscopisch onderzoek, drie keer in het eerste trimester met een inwendig onderzoek en twee keer verder in de zwangerschap met een uitwendig onderzoek.
  • Een jaar na de bevalling vragen we u een vragenlijst in te vullen over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind. Wij sturen u deze vragenlijst toe, u kunt deze vragenlijst thuis invullen.