Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Meedoen aan onderzoek

PAC-MAN: een studie naar de communicatie tussen mannelijke patiënten met artritis en reumatologen over seksuele gezondheid

Startdatum: Februari 2022

Uit een eerdere studie van onze onderzoeksgroep bleek dat seksuele gezondheid (vruchtbaarheid en seksualiteit) een belangrijk onderwerp is voor mannen met een reumatische aandoening, maar dat het voor zowel patiënten als reumatologen een lastig onderwerp kan zijn om samen te bespreken.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Mannen van 18 jaar of ouder die reumatoïde artritis, artritis psoriatica, jeugdreuma of de ziekte van Bechterew hebben kunnen deelnemen. In dit onderzoek is het van belang dat zoveel mogelijk verschillende mannen meedoen: mannen van alle leeftijden, met/zonder partner, mannen die makkelijk/moeilijk praten over seksuele gezondheid, met/zonder ervaring met het bespreken van dit onderwerp etc.

Wie voert het onderzoek uit?

Het onderzoek  wordt uitgevoerd door Luis Fernando Perez (arts-onderzoeker) en dr. Esther Röder (onderzoekscoördinator). De projectleider van het onderzoek is dr. Radboud Dolhain (Reumatoloog/ Afdelingshoofd). In een eerdere studie onderzochten zij het effect van artritis op de seksuele gezondheid van mannelijke patiënten. De resultaten van deze studie vind u in dit wetenschappelijke artikel (in het Engels): https://rmdopen.bmj.com/content/7/3/e001821.long

Luis Fernando Perez (arts-onderzoeker) en dr. Esther Röder (onderzoekscoördinator)

Hoe kunt u zich aanmelden?

U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar ifame@erasmusmc.nl  o.v.v. ‘Reuma en seksuele gezondheid’.

Wat willen we bereiken?

Wij willen graag meer inzicht krijgen in de communicatie tussen patiënten en reumatologen over het onderwerp seksuele gezondheid. Wat bepaalt of ze het onderwerp wel of niet bespreken? Tijd? Levensfase? Effect van de medicatie? Met de kennis die wij opdoen, kunnen wij de zorg voor mannen met reuma verbeteren.

Wat gaan we doen?

Deelnemers komen eenmalig voor een bezoek naar het Erasmus MC. Het bezoek duurt 45-60 minuten. Tijdens het bezoek krijgt u kaartjes met daarop aspecten die van invloed kunnen zijn op het bespreken van seksuele gezondheid met uw reumatoloog. Voorbeelden van deze aspecten zijn: de beschikbare tijd tijdens het consult, hoe actief de ziekte is en ongemak om over seksuele gezondheid te praten met de reumatoloog. U geeft aan in hoeverre deze aspecten van invloed zijn door de kaartjes op een sorteerbord neer te leggen. Na het sorteren zullen wij u vragen uit te leggen waarom bepaalde aspecten meer of minder van invloed zijn. U bepaalt uiteraard zelf wat u wilt bespreken. Als laatste vult u een vragenlijst in met algemene vragen en vragen over uw ziekteactiviteit. De kaartjes en de vragenlijst zijn alleen beschikbaar in het Nederlands.
 

Veelgestelde vragen

Wat zijn voor- en nadelen van meedoen aan dit onderzoek?
U heeft zelf geen voordeel van deelname aan dit onderzoek, maar uw medewerking draagt bij aan de verbetering van de zorg voor mannen met reuma.

Kan ik stoppen met het onderzoek?
Deelname is vrijwillig. U kunt zich op elk moment bedenken en stoppen, ook tijdens het onderzoek. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. Wel moet u dit melden aan de onderzoekers.
 
Krijg ik een vergoeding voor mijn deelname?

U krijgt een cadeaubon ter waarde van 30 euro en een vergoeding voor uw reiskosten.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? U kunt ons bereiken via email ifame@erasmusmc.nl of telefoon 06-50032378.