Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

PreCARA: een studie naar vruchtbaarheid en zwangerschap bij vrouwen met ontstekingsreuma

Startdatum: Augustus 2011

In het Erasmus MC bestaat er een speciale polikliniek voor vrouwen met ontstekingsreuma en een zwangerschapswens. In de PreCARA studie wordt onderzoek gedaan naar verschillende behandelingen van ontstekingsreuma tijdens de zwangerschapswens en zwangerschap.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Vrouwen met ontstekingsreuma die een zwangerschapswens hebben, of al zwanger zijn kunnen meedoen aan het onderzoek.

Zodra u een zwangerschapswens heeft kunt beginnen met het onderzoek. Ook als u al zwanger bent kunt u meedoen. U komt tijdens de periode van uw zwangerschapswens, zwangerschap en de 6 maanden na de bevalling ongeveer elke 3 maanden voor controle naar onze polikliniek. Het verzamelen van gegevens voor het onderzoek gebeurt tijdens deze controlebezoeken aan onze polikliniek.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Aanmelden kan alleen via uw eigen reumatoloog. Uw reumatoloog kan contact met ons opnemen via ons emailadres: precara@erasmusmc.nl.

Wat willen we bereiken?

In de PreCARA studie onderzoeken we verschillende behandelingen van ontstekingsreuma bij vrouwen met een zwangerschapswens en vrouwen die zwanger zijn. We bekijken of het bij deze vrouwen haalbaar is om de ziekte zo rustig mogelijk te krijgen (in remissie). Ook zal gekeken worden naar het effect van deze behandelingen op vruchtbaarheid, zwangerschap en zwangerschapsuitkomsten (zoals het geboortegewicht en de gezondheid van het kind).

Wat gaan we doen?

Gedurende de tijd dat u meedoet aan onze studie zullen we u nauwkeurig volgen.
Wij vragen u:
- bloed te laten prikken, dit zal tegelijk met het bloed dat u voor de reumatoloog zal prikken worden afgenomen
- online vragenlijsten in te vullen
 

Veelgestelde vragen

Verandert mijn behandeling als ik meedoe aan het onderzoek?
Nee, deelname aan het onderzoek heeft geen invloed op de behandeling van uw ziekte. 

Kan ik stoppen met het onderzoek?
Ja, u kunt zich altijd bedenken en stoppen, ook tijdens het onderzoek. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. Wel moet u dit melden aan de onderzoekers. De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, worden gebruikt voor het onderzoek.