Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

FIXIT-studie

Startdatum: Maart 2016. De studie is inmiddels vol, er worden geen nieuwe patiënten meer opgenomen in het onderzoek.

Een idiopathische scoliose is een zijwaartse verkromming van de rug, waarvan we de oorzaak niet precies weten. Vaak ontstaat en verergert de scoliose op kinder-/puberleeftijd. Bij een ernstige scoliose is soms een operatie noodzakelijk om de rug rechter te maken en om verergering van de verkromming in de toekomst te voorkomen. Voor het rechter maken van de rug zijn diverse operatiematerialen en methoden ontwikkeld. Bij de FIXIT-studie vergelijken we twee verschillende methoden.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Kinderen en jongvolwassenen tussen de 8 en 20 jaar die geopereerd worden aan hun scoliose en waarbij de oorzaak van de scoliose onbekend is. 

Hoe kunt u zich aanmelden?

Niet van toepassing (de studie is vol)

Wat willen we bereiken?

Tijdens een scoliose operatie wordt de scoliose zoveel mogelijk gecorrigeerd (de rug wordt zo recht mogelijk gemaakt). Bij de FIXIT-studie willen wij kijken of er verschil is in correctie tussen twee operatietechnieken. Bij de ene techniek wordt de rug gecorrigeerd door gebruik te maken van alleen schroeven. Bij de andere techniek wordt de rug gecorrigeerd door gebruik te maken van schroeven en haken. 

Wat gaan we doen?

Voor een scoliose operatie worden standaard al veel onderzoeken uitgevoerd zoals: bepalingen in het bloed, maken van röntgenfoto’s, en een zenuwmeting. Extra onderzoeken in het kader van de FIXIT-studie zijn gewone digitale foto’s van de rug, een CT-scan van de rug, waarbij gelijktijdig de longfunctie wordt gemeten, en enkele vragenlijsten die door jou dienen te worden ingevuld.