Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

RiSPONS

Risk Score to Predict Outcome of ovariaN Stimulation

Duur: U hoeft voor dit onderzoek maar één keer langs te komen in het ziekenhuis.
Startdatum: Het onderzoek is in december 2020 gestart en duurt ongeveer 2,5 jaar.

Tijdens dit onderzoek bestuderen we de relatie tussen genen die invloed hebben op de leeftijd waarop de menopauze begint en de reactie (respons) van de eierstokken op stimulatie tijdens een IVF-behandeling.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u uw eerste cyclus IVF zal of heeft ondergaan met het middel Rekovelle.

Wat zijn de voorwaarden?

Om mee te doen aan dit onderzoek moet u tussen de 18 en 45 jaar oud zijn en een regelmatige menstruatiecyclus hebben. U mag geen chemotherapie, operatie of een bestraling van de eierstokken hebben ondergaan.

Hoe kunt u zich aanmelden?

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Wat willen we bereiken?

De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint is in Nederland 51 jaar, maar dat kan ook een stuk vroeger of later zijn. Die verschillen kunnen we deels verklaren door genetische aanleg. De menopauze is het einde van de vruchtbare levensfase, maar de vruchtbaarheid vermindert al 10 jaar vóór de menopauze begint. Verminderde vruchtbaarheid kan als gevolg hebben dat de eierstokken minder goed reageren op stimulatie tijdens een IVF-traject. Tijdens dit onderzoek gaan we na of de genetische factoren die invloed hebben op de leeftijd waarop de menopauze begint, ook invloed heeft op de respons tijdens een IVF-traject.

Wat gaan we doen?

Tijdens het standaard onderzoek voorafgaand aan uw intake voor uw IVF-traject nemen wij drie extra buisjes bloed af. Dit gebeurt op de polikliniek Voortplantingscentrum. Heeft u al een IVF-traject doorlopen? Dan maken we een aparte afspraak met u. Wij proberen dit zoveel mogelijk te combineren met uw standaard zorg in het Erasmus MC.