Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

24-uurs EEG

Electro Encephalogram

Download PDF
Een 24-uurs EEG (Electro Encephalogram) is een continue opname van de hersenfunctie gedurende ongeveer 24 uur. Wij leggen u graag uit hoe het onderzoek verloopt.


Voorbereiding


Haar van uw kind
  • Voor het onderzoek moet het haar van uw kind schoon, droog en vetvrij te zijn. Doet u geen gel, wax of haarlak in het haar, omdat dit de registratie verstoort.
  • Voor het stevig aanbrengen van de elektroden is het prettig als het haar van uw kind wat langer is. Dus graag niet vooraf heel kort knippen.
Voorbereiden van uw kind
Probeer uw kind zo mogelijk van tevoren uitleg te geven over wat hij kan verwachten tijdens het onderzoek.

Kom op tijd naar uw afspraak
Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.

Wat neemt u mee?


U kunt een dvd, boek, knuffel en/of wat te drinken meenemen (alles wat helpt om uw kind rustig te krijgen/houden).

Over het onderzoek


Wat is het doel?
Waarschijnlijk is er al eens een kortdurend EEG van uw kind gemaakt. Hiermee kunnen we echter slechts gedurende een korte periode de hersenactiviteit registreren. Een lange opnametijd maakt het (beter) mogelijk om een stoornis in de hersenfunctie te registreren, met name als de afwijkingen slechts af en toe aanwezig zijn.

Verschil met een kortdurend EEG
Het verschil met een kortdurend EEG is dat de elektroden nu met een soort kleipasta worden aangebracht. Deze klei droogt vanzelf op en is naderhand te verwijderen met water. Tijdens het drogen zijn de elektroden nog kwetsbaar, maar na het uitharden blijven ze goed op het hoofd zitten.

Verloop van het onderzoek


Aanbrengen elektroden
Om de exacte plaats te bepalen van de elektroden, meten wij het hoofd van uw kind en markeren de elektrodeposities met een afwasbaar rood potlood. Op deze posities reinigen we de hoofdhuid met een korrelcrème en bevestigen we de elektroden met een kleipasta. Het onderzoek is pijnloos, maar kan wat vervelend zijn doordat we aan het hoofd zitten. Uw kind mag naar een dvd kijken of iets anders wat voor afleiding kan zorgen.

De registratie
De elektroden zijn verbonden met een draagbare recorder die uw kind ongeveer 24 uur bij zich moet dragen. Uw kind draagt de recorder in een tasje om zijn middel en heeft hiervan nauwelijks hinder. Hij kan daarom gewoon zijn gebruikelijke dingen doen (bijvoorbeeld naar school gaan).

Bijhouden dagboek
U krijgt van ons een dagboek waarin u de activiteiten en eventuele aanvallen van uw kind moet (laten) bijhouden. Het dagboek leggen wij naast de gegevens van de digitale opname.

Leefregels


  • Maak de recorder in geen geval open!
  • De recorder hoeft niet door u bediend te worden. Wij vragen u dan ook om niet aan de recorder te komen. De opname kan dan gemakkelijk verstoord worden.
  • Laat ook de elektroden op hun plaats zitten.
  • Bescherm de recorder tegen schokken en vocht. Uw kind mag dus niet onder de douche of in bad of in de regen lopen: water beschadigt de elektronica in de recorder en verstoort het contact tussen de elektroden en de hoofdhuid.
  • Laat uw kind niet onder of op een elektrisch deken slapen of op een waterbed. Het elektrische veld dat door de deken/het bed wordt opgewekt, maakt de registratie onbruikbaar.
  • (Kauwgom) kauwen kan de opname verstoren (spieractiviteit). Laat uw kind dus niet continu eten tijdens de registratie.

Na het onderzoek


De volgende dag komt u met uw kind, het ingevulde dagboek en de recorder terug. Wij halen de elektroden er met water af (als uw kind lang haar heeft graag een borstel meenemen). Eventuele restjes van de klei kunt u onder de douche uitwassen. Hierna mag uw kind weer naar huis.

De uitslag


Na de registratie is de uitslag nog niet (volledig) bekend. Een arts werkt de registratie uit en beoordeelt deze. De uitslag gaat naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor het bespreken van de uitslag maakt u zelf een afspraak met de specialist.

Gebruik onderzoekgegevens


Wij willen u vragen of wij de onderzoekgegevens (inclusief eventuele gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens verwerken wij uiteraard anoniem. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan heeft dit vanzelfsprekend geen enkele consequentie voor het onderzoek en/of de behandeling van uw kind.

Heeft u nog vragen?


Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend arts of aan de laborant. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek klinische neurofysiologie.

Contact


Klinische neurofysiologie (010) 703 67 10 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 16.00 uur).
E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl.
Faxnummer: (010) 703 41 79