Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bera (brainstem electric response audiometry) onderzoek

Keel-, neus-, en oorheelkunde

Download PDF
Uw kind krijgt een gehooronderzoek: een hersenstamaudiometrie ofwel BERA. Als het mogelijk is krijgt uw kind daarna nog 2 andere onderzoeken: de OAE en het Tympanogram. Wij leggen u graag uit wat deze onderzoeken inhouden en wat uw kind kan verwachten.

Voorbereiding


Slaap- en voedingsschema
Het onderzoek slaagt als uw kind rustig blijft liggen. Daarom verzoeken wij u:

  • uw kind voor het onderzoek langer dan gewoonlijk wakker te houden en ervoor te zorgen dat hij/zij ook onderweg naar het ziekenhuis niet slaapt
  • het voedingsschema (bij fles- en of borstvoeding) zo aan te passen dat uw kind op het moment van het onderzoek aan een voeding toe is. Graag voeden na het plakken van de electroden
  • alles mee te nemen waarvan u denkt dat het helpt bij het inslapen (een knuffel, een slaapdoekje, speentje en/of slaapzak)
Storingen voorkomen
Wilt u (om storingen tijdens het onderzoek te voorkomen) ervoor zorgen dat:
  • het haar van uw kind gewassen en droog is (geen gel, wax, olie en/of haarlak)
  • de huid vetvrij is (geen crèmes en/of lotions gebruiken)
  • uw mobiele telefoon helemaal uitgeschakeld is, dus ook niet op stil-/trilstand staat
Opvang broertjes en/of zusjes
Broertjes en/of zusjes mogen niet bij het onderzoek aanwezig zijn. U kunt eventueel gebruikmaken van het Ronald McDonald Speeldek voor gratis (een vrijwillige gift is altijd welkom) opvang van broertjes en/of zusjes van 0 tot 10 jaar. Reserveren is noodzakelijk. Telefoonnummer (010) 310 81 20.

Kom op tijd naar uw afspraak
Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.

Over de onderzoeken


De onderzoeken doen geen pijn en u blijft de hele tijd bij uw kind. De logopedist voert de onderzoeken uit en controleert welke geluiden uw kind wel of niet goed kan horen.

BERA


Wat is doel?

Met het BERA-onderzoek meten wij wat de reactie van de gehoorzenuw op geluid is, tot in de hersenstam.

Verloop
Uw kind ligt op een bed en krijgt op het hoofd en achter de oren korrelcrème aangebracht. Daarna plakken wij vier electroden (kleine zilveren plaatjes) met contactpasta op het hoofd van uw kind.
Uw kind krijgt vervolgens een (grote) koptelefoon op en krijgt geluiden te horen van verschillende geluidssterkte. Hieruit kunnen wij een gehoordrempel (het zachtste geluid dat uw kind nog kan horen) schatten. De reactie van de gehoorzenuw op deze geluiden is heel klein en kunnen wij alleen goed gemeten als uw kind rustig en ontspannen is. Uw kind moet daarom zo stil mogelijk blijven liggen. Het gaat het beste als uw kind slaapt. Oudere kinderen kunnen naar een DVD kijken. Het onderzoek duurt zo’n 1,5 uur.

Meisje met koptelefoon

OAE (Oto Acoustische Emissies)


Wat is het doel?

Dit onderzoek test of het binnenoor goed werkt, zowel voor hoge en lage tonen.

Verloop
Uw kind krijgt een klein dopje in het oor en hoort continu een soort ratelgeluid. Uw kind moet hierbij rustig blijven liggen, maar mag wel een beetje bewegen. Het onderzoek duurt enkele minuten.

Tympanogram


Wat is het doel?

Dit onderzoek test de beweeglijkheid van het trommelvlies.

Verloop

Uw kind krijgt een zacht dopje in het oor. Vervolgens is er een lichte drukverandering in het oor te voelen en is een toon te horen. Uw kind hoeft hier niet op te reageren en moet zo stil mogelijk zijn. Het onderzoek duurt een paar seconden per oor.

De uitslag


Na de registratie is de uitslag nog niet (volledig) bekend. De audioloog moet de registratie eerst uitwerken en beoordelen. Voor het bespreken van de uitslag heeft u al een afspraak staan bij de KNO arts en/of de audioloog.

Gebruik onderzoekgegevens


Wij willen u vragen of wij de onderzoekgegevens (inclusief eventuele gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens zijn uiteraard geanonimiseerd. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan heeft dit vanzelfsprekend geen enkele consequentie voor het onderzoek en/of de behandeling van uw kind.

Heeft u nog vragen?


Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend arts of logopedist. U kunt ook contact opnemen met onze polikliniek.

Contact


Polikliniek keel-, neus-, en oorheelkunde
Telefoonnummer: (010) 703 60 73 (keuze 3)
E-mail: gehoorenspraak@erasmusmc.nl
Fax: (010) 703 64 72