Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Opheffen vernauwing in de urethra

Uw kind komt voor een dagopname naar het Erasmus-Sophia om de vernauwing van het plaskanaal (urethra) op te heffen. Dit gebeurt onder anesthesie (narcose).

Download PDF


Voorbereiding


Zodra de datum van de ingreep bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van 2 afspraken: één voor het anesthesiespreekuur en één voor de ingreep.

Nuchter zijn
Omdat de operatie onder anesthesie gebeurt, moet uw kind nuchter zijn. Uw kind mag van tevoren dus niets eten of drinken. Meer informatie hierover vindt u onder 'Anesthesie en de begeleiding van uw kind’. Leest u de informatie goed door.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:

  • Hij voor een operatie 1 dag naar het ziekenhuis moet.
  • De incontinentie en/of buikpijn na de operatie minder wordt en misschien over gaat.
  • U die dag erbij blijft om voor hem of haar te zorgen.
  • De dokter hem in een speciale slaap brengt en dat hij daarom niets mag eten en drinken.
  • De speciale slaap ervoor zorgt dat hij niets van de operatie merkt.
  • Plassen na de ingreep misschien pijn doet, maar dat dit overgaat.
  • Het niet erg is als er bij de plas de eerste keren ook een beetje bloed meekomt.
  • Hij een paar uur na de operatie weer mag drinken.
  • Hij mee naar huis mag zodra de dokters dat goed vinden.
Extra begeleider
Een ingreep onder anesthesie kan een vervelende ervaring zijn voor een kind. Wij raden u aan om uw kind met een taxi of eigen vervoer (auto) naar huis te brengen. Zorgt u er in het laatste geval voor dat er naast de bestuurder iemand is om uw kind te begeleiden.

Over de operatie


Wat is het doel?
Een vernauwing van het plaskanaal kan herhaalde urineweginfecties veroorzaken. Sommige kinderen gaan ervan in hun broek of bed plassen (incontinentie). Om infecties en incontinentie te voorkomen of te verhelpen, is een operatie nodig om de vernauwing op te heffen.

Verloop van de operatie


De verpleegkundige ontvangt u op de dagverpleging. Het tijdstip van de ingreep is afhankelijk van het schema van die dag. Als uw kind aan de beurt is voor de operatie, brengen wij u samen met uw kind naar de operatiekamer. Hier brengt de anesthesioloog uw kind onder anesthesie. Wanneer u van tevoren toestemming heeft gekregen, kunt u mee tot uw kind slaapt. Daarna kunt u plaatsnemen in de ouderkamer op de dagverpleging.
De vernauwing wordt met een knipje doorgesneden en gehecht met enkele oplosbare hechtingen. De arts kan een lichte vernauwing opheffen door het plaskanaal op te rekken. Sommige kinderen krijgen bij een vernauwing die hoog in de urethra zit, een verblijfskatheter. Deze katheter moet 1 à 2 dagen blijven zitten.

Na de operatie


Uitslaapkamer
Na afloop brengt een gastvrouw/-heer u naar uw kind in de uitslaapkamer. Na ongeveer een half uur gaat u samen met uw kind terug naar de dagverpleging.

Drinken
Na toestemming van de verpleegkundige mag uw kind weer iets drinken. Meestal is dat ongeveer twee uur na de ingreep.

Naar huis


Later op de dag komen de uroloog en de anesthesioloog kijken hoe het met uw kind gaat. Na toestemming van beide artsen mag uw kind mee naar huis.

Nazorg en controle


De eerste dagen kan uw kind pijn hebben bij het plassen en er kan een beetje bloed bij de urine zitten. Daar hoeft u zich geen zorgen om te maken. U krijgt wel een recept mee voor pijnstillers en soms voor een antibioticakuur. Deze kuur moet uw kind helemaal afmaken.

Verblijfskatheter
Wanneer uw kind een verblijfskatheter heeft, krijgt u instructies hoe u de katheter moet verzorgen. U maakt een afspraak om de katheter te laten verwijderen. De verpleegkundige geeft u hierover meer informatie.

Controle op de polikliniek
Na de operatie verwachten wij u met uw kind voor een controle op het spreekuur. U maakt hiervoor een aparte afspraak.

Contact


Aarzel niet uw vragen aan ons voor te leggen. U kunt terecht bij de behandelend arts.

Polikliniek urologie (010) 703 65 59, bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur.