Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Urine onderzoek

24 uur urine opvangen

De arts heeft u gevraag om 24 uur lang de urine van uw kind op te vangen. Hiermee krijgen we een goed beeld van de stoffen die in de urine komen. Wij leggen u graag uit hoe u de urine het beste kunt opvangen.

Download PDF


Voorbereiding


Wat vertelt u uw kind?
U kunt uw kind vertellen dat
  • de dokter in het ziekenhuis zijn plas wil onderzoeken
  • hij daarom een dag en een nacht op de po moet plassen
  • hij niet mag gaan plassen zonder dat eerst te zeggen

Urine opvangen


Waarom 24 uur?
In een periode van 24 uur varieert de samenstelling van urine. Stoffen die er bijvoorbeeld 's morgens om 10 uur wel in zitten, kunnen om 4 uur 's middag weer zijn verdwenen en andersom. Door de urine op te vangen krijgen we een goed beeld van de stoffen die gedurende een dag in de urine terechtkomen.

Wanneer uw kind naar school gaat, kunt u de urine het beste op zondag opvangen en op maandag bij ons inleveren.

Bewaarfles
In het ziekenhuis heeft u een plastic fles gekregen om de urine in te bewaren. De urine die u opvangt, moet u steeds in deze goed afgesloten plastic fles in het vriesvak bewaren. Als u de fles op een andere plek bewaart, kunnen bepaalde stoffen die in de urine zitten verdampen.

Als uw kind zindelijk is


Om 8.00 uur 's ochtends laat u uw kind op het toilet plassen. Deze eerste urine hoeft u nog niet te bewaren. Vervolgens vangt u alle urine op die uw kind tot de volgende ochtend plast. De volgende morgen om 8.00 uur vangt u de laatste urine op. U laat uw kind steeds eerst op een po plassen, vervolgens giet u de urine in de fles die u daarna afgesloten in het vriesvak bewaart.

Als uw kind niet zindelijk is


U heeft in het ziekenhuis naast de plastic fles, urinezakjes en een spuit gekregen. Nadat uw kind 's ochtends is gewassen, bevestigt u het eerste zakje. In het ziekenhuis heeft u gezien hoe dat gaat. Het is belangrijk dat u tijdens deze 24 uur goed in de gaten houdt of er urine in het zakje zit. Zodra dat het geval is, zuigt u met de spuit het zakje leeg. Vervolgens spuit u de urine in de plastic fles die u daarna afgesloten in het vriesvak bewaart. Na 24 uur verwijdert u het zakje en stopt u met verzamelen. Wanneer het zakje loslaat bevestigt u een nieuw zakje.

Urine inleveren


Op de dag dat u bent gestopt met verzamelen, brengt u de fles met bevroren urine naar het Erasmus MC Sophia. U levert de fles met het bijbehorende formulier in bij de receptie van het laboratorium (klinische chemie) op de 3e etage, gang C. Het laboratorium is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.

De uitslag


Van tevoren heeft u in het ziekenhuis afgesproken wanneer en hoe u de uitslag van het onderzoek hoort. U komt op het spreekuur of u belt om de uitslag te bespreken.

Contact


(010) 703 66 50 (maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 16.30 uur).