Sophia Kinderziekenhuis

bandage
Aandoening

Fibreuze dysplasie

Fibreuze dysplasie is een botziekte waarbij delen van het skelet overmatig groeien. Als dit in het skelet van de schedel of het aangezicht gebeurt, kunt u voor behandeling terecht bij ons Craniofaciaal Centrum Nederland.

Over deze aandoening

Wat is het?

Wat is deze aandoening?

Als een deel van het bot van schedel of aangezicht overmatig gaat groeien, ontstaan er vervormingen. Als dit bijvoorbeeld in het bot van het voorhoofd gebeurt, dan kan de oogkas aan die zijde omlaag worden geduwd. Daardoor ontstaat er asymmetrie van het gezicht. Naast de verandering van het uiterlijk kan dit ook gevolgen hebben voor de functies - zoals zien - en voor de stand van de kaken.

Hoe vaak komt het voor?

Fibreuze dysplasie is een zeldzame aandoening.

Soorten

Fibreuze dysplasie is een vorm van overmatige botvorming. Een aandoening die hiermee vergelijkbaar is, is McCune-Albrightsyndroom. Bij dit syndroom zijn er nog andere afwijkingen aanwezig, zoals overmatige verkleuring van de huid. Bij deze aandoeningen treden de overmatige botvormingen op in het gebied van de schedel en het gezicht.

Oorzaak

In een aantal gevallen is er een genetische oorzaak te vinden voor de fibreuze dysplasie, zoals in het GNAS-gen.

Symptomen en gevolgen

Ergens in de kinderjaren wordt de overgroei van het bot zichtbaar. Vaak stopt de groei aan het begin van de volwassenheid.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De endocrinoloog onderzoekt of de overmatige botgroei te stoppen is met medicijnen. Om de veranderde vorm te herstellen is een operatie nodig die we bij voorkeur pas uitvoeren als de overmatige botgroei echt gestopt is.

Met wie heeft u te maken?

  • Plastisch chirurg
  • Kaakchirurg
  • Endocrinoloog
  • Kinderarts
  • Oogarts
  • Kno-arts
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor