Nieuws

Erasmus MC zoekt kinderen voor studie eczeem

30 januari, 2020

Onderzoeker Karlijn van Halewijn van het Erasmus MC zoekt enkele honderden kinderen met eczeem voor een onderzoek.

Erasmus MC zoekt kinderen met eczeem voor studie

Onderzoeker Karlijn van Halewijn van het Erasmus MC zoekt enkele honderden kinderen met eczeem voor een onderzoek.

Klachten

Met de studie wil Van Halewijn in kaart brengen hoeveel last kinderen hebben van hun eczeem, en welke (genees)middelen er worden gebruikt om de klachten te verminderen. Ook hoopt ze te ontdekken wat de meest effectieve behandeling is. Kinderen tussen de drie maanden en 17 jaar oud mogen meedoen aan het onderzoek.

Online vragenlijsten

Karlijn van Halewijn zal de kinderen gedurende een jaar volgen door middel van wekelijkse online vragenlijsten die in drie minuten tijd via de computer of telefoon kunnen worden ingevuld. Een deel van de kinderen (en hun ouders) krijgt drie keer een huisbezoek van een onderzoeker.

Pijn

Eczeem is een vervelende huidaandoening die jeuk en soms ook pijn veroorzaakt. “Maar hoeveel last kinderen daadwerkelijk ervaren, is niet bekend. We geven hen daarom vragenlijsten over klachten en kwaliteit van leven. Jonge kinderen kunnen veel jeuk hebben en daar ‘s nachts slecht van slapen. Tieners kunnen onzeker worden over de plekken die eczeem veroorzaakt.”

Vettende crèmes

Ook is niet bekend wat kinderen zoal gebruiken om klachten te verminderen. “Dat kunnen zalven zijn om de plekken vettig te houden, zoals vaselinezalf, cetomacrogol of andere vettende crèmes, maar ook hormoonzalven. We willen daar graag meer inzicht in krijgen. Ook om te bepalen wat de beste behandeling is, zodat we de zorg voor kinderen met eczeem kunnen verbeteren.”

Aanmelden

Ouders van kinderen met eczeem en kinderen met eczeem zelf kunnen zich aanmelden voor het onderzoek, via eczeem@erasmusmc.nl. Voor ouders: mail naam en telefoonnummer, en de naam plus leeftijd van het kind, dan neemt het onderzoeksteam zo snel mogelijk contact op. Kinderen vanaf twaalf jaar kunnen zelf een mailtje sturen met hun naam, leeftijd en telefoonnummer. Ook met hen neemt het team zo snel mogelijk contact op.