Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
ErasmusHug-steunhart-hemdje
Nieuws

ErasmusHug: comfortabel hemdje voor steunhart

3 augustus 2020

Kinderen die wachten op een donorhart krijgen soms tijdelijk een steunhart. Een steunhart is een uitwendig ‘hart’; een pomp die voor een groot deel de hartfunctie overneemt. Dit zit niet fijn, zag ook onze verpleegkundige Hanneke de Koning. En dus bedacht zij een comfortabel hemdje om de pomp op zijn plek te houden: de ErasmusHug.

Steunhart

Een steunhart wordt geplaatst in afwachting van de beschikbaarheid van een donorhart in aanloop naar een harttransplantatie. Het neemt de functie van de linkerhartkamer over en is met het hart verbonden via twee buisjes (canules) die in de borstkas van het kind worden ingebracht. Patiëntjes met een steunhart verblijven altijd voor een lange tijd op de Intensive Care Kinderen van het Kinderthoraxcentrum in het Erasmus MC Sophia. Dit is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen wordt uitgevoerd.

Comfortabel hemdje

De buisjes van het steunhart moeten goed op hun plek blijven en worden dagelijks verzorgd en steriel verbonden. Eerder gebeurde dat met gaas en steunverband, wat vaak leidde tot jeuk en ongemak. Tot verpleegkundige Hanneke de Koning op het idee kwam om een hemdje te naaien dat comfortabel zit en makkelijk aan en uit kan worden gedaan. Het hemdje zorgt voor minder jeuk en houdt het steunhart beter op z’n plaats. Zo groeit het ook beter vast aan het inwendige hart. Hanneke de Koning: “Het comfort voor het kind vind ik het allerbelangrijkste, ze lopen soms maanden met een steunhart rond. Verder doe ik het voor de dankbaarheid van zowel het kind als de ouders. De kinderen vinden het geweldig!”
ErasmusHug-steunhart-hemdje

ErasmusHug primeur in het Erasmus MC Sophia

Leverancier van zorgkleding Alsico heeft het idee van Hanneke uitgewerkt in een model dat zij kosteloos ter beschikking stellen. En zo is de ‘ErasmusHug’ ontstaan, beschikbaar in verschillende kleuren en maten, en voor ieder patiëntje liggen er drie klaar. Het Erasmus MC Sophia heeft de primeur, maar samen met Alsico wordt gekeken naar de mogelijkheden om de ErasmusHug ook internationaal aan te bieden.
ErasmusHug_HannekeDeKoningVerpleegkundige Hanneke de Koning (rechts op de foto) neemt de allereerste ‘ErasmusHug’ in ontvangst. 

Meer informatie

Meer informatie over een steunhart bij kinderen vindt u op onze pagina over deze behandeling.