Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Expertisecentrum onderwijs Sophia
Verhaal

Expertisecentrum voor onderwijs in het Sophia

19 februari 2019

Het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs verzorgt onderwijs voor langdurig zieke kinderen in het Erasmus MC Sophia.

Geen pretje

En al helemaal niet als blijkt dat je langdurig of chronisch ziek bent. Het overkomt jaarlijks meer kinderen dan je denkt. Ineens is alles anders. School, huiswerk en klasgenoten maken plaats voor onderzoeken, ziekenhuisopnames en behandelingen. De meeste scholieren missen hun vertrouwde omgeving. Ze willen zo veel mogelijk betrokken blijven bij het leven op school. Dat biedt hun niet alleen structuur, maar ook afleiding en ontspanning. Door bezig te blijven met school blijven kinderen zich ontwikkelen en raken ze niet te ver achter met hun schoolwerk. Wat is er mogelijk als je voor langere periode opgenomen bent óf regelmatig voor behandeling in het ziekenhuis moet zijn?

"Ieder kind heeft recht op onderwijs, of het nu kort of lang ziek is"

Petra Goudappel, consulent onderwijsondersteuning: “Als consulenten van het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs begrijpen we zieke leerlingen en hun ouders. Ook weten we welke gevolgen de ziekte heeft voor de schoolloopbaan. Daarom bieden wij iedere leerling passende onderwijsondersteuning. Dat kan hier tijdens de opnameperiode in het Erasmus MC Sophia zijn, maar ook thuis of op school tijdens een herstelperiode. Of als een kind door een chronische aandoening vaak voor behandeling aanwezig is in het ziekenhuis.” 

Altijd maatwerk

Het expertisecentrum biedt onderwijs, maar helpt ook op andere manieren. De consulenten ondersteunen ouders, docenten en hulpverleners als het gaat om onderwijs voor zieke leerlingen. Ze informeren en adviseren ouders en verzorgers over de gevolgen van een ziekte op het onderwijs. Ook ondersteunen ze docenten die een zieke leerling begeleiden. Samen met ouders en de betrokken docenten stellen de consulenten een plan van aanpak op. Bijvoorbeeld met aanpassingen van het onderwijsprogramma, het lespakket of speciale ICT-hulpmiddelen. Dat is altijd maatwerk. “Zo kunnen ouders, docenten en anderen het zieke kind ondersteunen om zich, net als iedere gezonde leerling, zo goed mogelijk te ontwikkelen”, vertelt Goudappel. 

Even niet ziek

Die ontwikkeling is erg belangrijk, vinden de consulenten van de Educatieve Voorziening, zoals het expertisecentrum ook wel genoemd wordt. “Onderwijs is voor kinderen meer dan alleen kennis opdoen. Het betekent ook contact met klasgenootjes, structuur en afleiding”, vertelt Goudappel. “Kinderen kunnen weer even kind zijn, even niet ziek zijn, even niet beperkt worden in hun doen en laten. Als laatste biedt onderwijs ook een toekomstperspectief, want wie leer, bouwt aan zijn toekomst.”

Is uw kind chronisch of langdurig ziek, en bent u benieuwd naar de onderwijsmogelijkheden voor uw kind? Neem dan contact op met de consulenten van het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs via ziekenonderwijs@erasmusmc.nl, 010-703 6955. of kijk voor meer informatie op de website ziek-en-onderwijs.nl.

Moeder met kind in bed ziekenhuis