Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Verhaal

Knuffelregen voor kinderen Sophia

20 augustus 2018

Supporters van Feyenoord en Excelsior hebben zich zondag 19 augustus van hun meest knuffelbare kant laten zien, tijdens een actie voor kinderen van het Sophia.

Massaal

Feyenoord-Excelsior stond zondagmiddag in het teken van het kinderziekenhuis. Al voor aanvang van de stadsderby lag het veld vol met pluchen beesten, meegenomen door supporters van de thuisclub. Tijdens de wedstrijd gooiden de honderden Excelsior-fans daar een schepje bovenop, door het massaal knuffels te laten regenen in het onderliggende vak. Daar zaten de circa 900 patiëntjes uit het Sophia met hun familie.

Ernie

"We hebben thuis een hele mand met knuffels", zegt een jonge Feyenoord-fan op RTV Rijnmond. Hij houdt de Ernie-pop van Sesamstraat omhoog die hij daaruit heeft gehaald. "Gewoon een vriend om mee te knuffelen voor als je pijn hebt".

Lichtpuntje

"Kippenvel", zo vat een Excelsior-supporter het in één woord samen. Gehuld in clubkleuren van de Kralingers laat hij zijn werpzebra en -olifant zien. "Voor die kinderen is het prachtig. Een klein lichtpuntje."

Symboliek

De knuffelgooiactie is uitgezonden door media tot ver over de landsgrenzen. Dat veel knuffels het ziekenhuis zelf niet zullen halen, uit hygiënische overwegingen, mag de pret niet drukken. Het gaat om het gebaar, zegt Feyenoord-directeur Jan de Jong: "Denk aan je medemens, en vooral aan kinderen die het heel moeilijk hebben." Hij benadrukt de warme band van de Stadionclub met het kinderziekenhuis. 

Spannend

Het initiatief vond plaats tijdens de jaarlijkse collectedag voor het Sophia. Het geld gaat naar een betere voorbereiding van patiëntjes op MRI-scans. In het Sophia ondergaan jaarlijks drieduizend kinderen zo'n scan om een lichamelijke aandoening vast te stellen. Een spannende gebeurtenis, omdat ze lang stil moeten liggen in een groot apparaat dat heel veel lawaai maakt.

VR-bril

Met een speciale virtual-reality-bril kunnen kinderen zich voorbereiden op deze stressvolle gebeurtenis. Met de bril kunnen ze virtueel de ruimte binnen waar de MRI-scanner staat, rond het apparaat heen lopen en een kijkje nemen in de tunnel waarin ze komen te liggen.

Met de actie is in totaal € 30.606,36 opgehaald, zo maakte Feyenoord-aanvoerder Robin van Persie bekend. Bekijk de video.

Feyenoord-Sophiadag 2018 01Feyenoord-Sophiadag 2018-04 Feyenoord-Sophiadag 2018-03 Feyenoord-Sophiadag 2018-02