Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Generation R baas Vincent Jaddoe in KNAW

30 april 2020

Kinderarts en epidemioloog Vincent Jaddoe (1974) is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

De KNAW heeft in totaal achttien nieuwe leden gekozen. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt circa vijfhonderdvijftig leden. Een lidmaatschap is voor het leven. De nieuwe leden worden op een later tijdstip dit jaar geïnstalleerd.

Jaddoe is hoogleraar Kindergeneeskunde, met als bijzonder aandachtsgebied de pediatrische epidemiologie. Hij geeft leiding aan Generation R en Generation R Next, twee grote bevolkingsonderzoeken onder baby’s, kinderen en, tegenwoordig ook, zwangere vrouwen en ongeboren kinderen.

Samenspel

Vincent Jaddoe is gefascineerd door de ontwikkeling in de allereerste fase van het leven - de periode voorafgaand aan de zwangerschap tot aan de eerste jaren na de geboorte, en de consequenties voor de latere gezondheid. Hij onderzoekt hierbij in het bijzonder het samenspel van genetische en leefstijlfactoren in relatie tot de conceptie en de embryonale ontwikkeling. Tevens onderzoekt hij de latere cardiovasculaire en metabole gezondheid.

In het het Generation R-programma worden meer dan 10.000 kinderen samen met hun ouders in detail bestudeerd, vanaf de allereerste fase in het leven tot de volwassenheid. Resultaten uit dit grootschalige onderzoek hebben op verschillende plekken een rol gekregen in preventieve strategieën gericht op toekomstige ouders en jonge kinderen.

Over KNAW

De KNAW fungeert als forum voor het wetenschappelijk debat en voor de uitwisseling van wetenschappelijke informatie. Ook voert zij beleid en beheer uit voor wetenschappelijke instituten en brengt adviezen en verkenningen uit. De KNAW is het forum, de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland. Haar instituten behoren met hun onderzoek en hun collecties tot de (inter)nationale top.

Topwetenschappers

Topwetenschappers van het Erasmus MC die eerder toetraden tot de KNAW, zijn onder anderen hoogleraren Moleculaire Genetica Jan Hoeijmakers en Roland Kanaar, hoogleraren Virologie Marion Koopmans en Ron Fouchier, hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg Johan Mackenbach en hoogleraar Medische Besliskunde Ewout Steyerberg.