Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
kinderadviesraden in Sophia
Nieuws

Kinderen laten hun stem horen in het Sophia tijdens de landelijke dag Kinderadviesraden

25 november 2019

Kinderen laten hun stem horen in het Sophia tijdens de landelijke dag Kinderadviesraden

Op zaterdag 16 november kwamen alle Kinderadviesraden van Nederlandse ziekenhuizen en revalidatieklinieken samen in het Erasmus MC Sophia, tijdens de landelijke dag van de Kinderadviesraden (KAR-dag). De 100 leden van 14 Kinderadviesraden leerden elkaar kennen en wisselden ideeën uit over het centrale thema van deze dag: ‘Het voorkomen en verminderen van pijn, angst en stress bij onderzoeken en behandelingen’. Samen werken de Kinderadviesraden aan een belangrijk gemeenschappelijk doel: opkomen voor de belangen van het kind in het ziekenhuis.

Wat is de Kinderadviesraad?

In de Kinderadviesraad denken kinderen met het ziekenhuis mee over onderwerpen die zij belangrijk vinden en waarvan ze denken dat het beter kan. Leden van de Kinderadviesraad bedenken zelf plannen om bijvoorbeeld het verblijf in het ziekenhuis leuker te maken, maar halen ook informatie op bij kinderen en jongeren die opgenomen zijn in het ziekenhuis of discussiëren met artsen die soms aanschuiven bij vergaderingen. De Kinderadviesraad bestaat uit (ex)patiënten en broers, zussen en vrienden van patiënten. “Ieder kind heeft recht om zijn of haar mening te verkondigen, maar als je ziek bent heb je vaak niet de energie om dat te doen. Daarom ben ik zo blij met de Kinderadviesraden. Zij geven de kinderen in het ziekenhuis een stem en komen op voor hun rechten,” vertelt Dewi-Jill, oud-voorzitter van de Kinderadviesraad van het Erasmus-MC Sophia. Meer weten over de Kinderadviesraad van het Erasmus MC Sophia?  Lees verder op deze pagina.   

Thema van de dag: voorkomen en verminderen van pijn, angst en stress

Niemand komt voor de lol naar het ziekenhuis, en soms moeten er in het ziekenhuis dingen gebeuren die niet leuk zijn. In kinderziekenhuizen wordt er al veel aan afleiding gedaan. Er is speelgoed aanwezig, de muren hebben vrolijke kleuren en er worden leuke activiteiten georganiseerd. Maar er is altijd ruimte voor verbetering, daarom werden er tijdens de KAR-dag 5 technologische innovaties getoond die kunnen helpen bij pijn en afleiding. Van een interactieve robot, tot een muurschildering die tot leven komt. En zo kwamen er tijdens de KAR-dag nog meer ideeën aan bod, variërend van grootste plannen tot kleinere oplossingen om direct door te voeren: 

  • Een technologie waar veel kinderen over te spreken waren is het gebruik van een Virtual Reality-bril, en dan vooral de variant die de echte wereld en de virtuele wereld in elkaar over laat lopen. Zo kan de drager van de bril afwisselen tussen oogcontact met de arts of verpleegkundige en de virtuele – fantasie – wereld, en op die manier afleiding zoeken wanneer dit nodig is.
  • Een ander populair idee was het persoonlijke pijnplan. Iedereen ervaart pijn en angst op een andere manier. En welke manier van afleiding helpt, is ook per persoon en situatie verschillend. Daarom zou het mooi zijn als ieder kind in een persoonlijk pijnplan aan zou kunnen geven wat voor hem/haar werkt en wat juist niet. Dit plan kan dan voor elke behandeling, opname of operatie doorgenomen worden door de behandelaar, zodat hij weet waar hij rekening mee moet houden. 
  • Wat ook vaak terugkwam tijdens de KAR-dag was dat kinderen graag actief afleiding aangeboden willen krijgen, zonder hier zelf om te vragen. Een praktisch idee dat direct doorgevoerd kan worden in elk ziekenhuis.

Successen van de Kinderadviesraad

Het blijft niet alleen bij het opperen van ideeën, er wordt ook echt iets met de ideeën gedaan. Het bestuur en de medewerkers van het Erasmus MC Sophia vinden de mening van de Kinderadviesraad namelijk heel belangrijk en luisteren daarom goed naar ze. “Het gaat om kinderen hier in het ziekenhuis, zij weten zelf het beste wat ze nodig hebben. Dit moeten we niet onderschatten,” zegt afdelingshoofd kinderchirurgie René Wijnen. Er wordt in het Sophia dus serieus geluisterd naar de adviezen die uit de Kinderadviesraad komen. Zo werd het eerder door de inspanningen van de Kinderadviesraad al mogelijk dat er voor ouders die bij hun kind in het Erasmus MC Sophia blijven slapen ’s ochtends ook een ontbijt wordt verzorgd. En binnenkort lanceert het Erasmus MC Sophia nieuwe operatiekamer-pyjama’s, die zijn ontworpen door de Kinderadviesraad. 

Het was een serieus gezellige dag

Het ging er serieus aan toe tijdens de Kinderadviesraden-dag. Zo gaf Maarten Mensink, kinderanesthesioloog en pijnspecialist in het Prinses Maxima Centrum, een college over pijn, angst en stress. Ook werd er een debat gehouden onder leiding van Jurre Geluk, presentator van o.a. Je zal het maar hebben (BNNVARA). Er werden verschillende stellingen behandeld. Bijvoorbeeld: ‘Het is normaal dat (be)handelingen pijn doen,’ en ‘Sommige (be)handelingen moeten onder dwang uitgevoerd worden’. Opvallend om te zien was dat de aanwezige kinderen enorm veel kennis hadden over pijn en angst en hoe dit in de hersenen werkt. Hierdoor kwamen er waardevolle discussies op gang. 
Natuurlijk was er tijdens de KAR-dag ook genoeg tijd voor gezelligheid. Want na het college en het debat konden deelnemers van de KAR-dag selfies maken in de photobooth én lekker dansen tijdens de silent disco. Bekijk het filmpje met een verslag van de KAR-dag.

Stichting Kind & Ziekenhuis

De KAR-dag werd georganiseerd door het Erasmus MC Sophia en Stichting Kind & Ziekenhuis. Dit jaar had de KAR-dag een extra feestelijk tintje, omdat op 20 november de rechten voor het Kind 30 jaar bestaan. Van de 54 rechten gaan er 10 over de zorg. Deze zijn te vinden in het Handvest Kind & Ziekenhuis en Kind & Zorg. Hierin staat bijvoorbeeld omschreven dat een kind mag meepraten en meebeslissen met de ouders. Door het organiseren van een jaarlijkse, landelijke dag van de Kinderadviesraden kan Stichting Kind &  Ziekenhuis verder werken aan landelijk overstijgende thema’s, die kinderen en jongeren belangrijk vinden. Stichting Kind & Ziekenhuis startte in 2013 met één Kinderadviesraad in Nederland, inmiddels zijn het er al meer dan 20.

Lid worden of een goed idee delen?

Kent u iemand die lid wilt worden van de Kinderadviesraad? Of heeft u een goed idee om iets positiefs voor alle kinderen in het Erasmus MC Sophia te doen? Lees dan verder op de pagina van de Kinderadviesraad van het Erasmus MC Sophia