Sophia Kinderziekenhuis

Nieuws

Pubers Generation R op de foto in de Kunsthal

30 augustus, 2019

Tientallen 13-jarige deelnemers van het onderzoekscohort Generation R van het Erasmus MC, zijn de afgelopen maanden gevolgd door twee talentvolle Rotterdamse fotografen.

De portretten van een vijftiental van hen hangen van 31 augustus tot en met 13 oktober 2019 in de Kunsthal, in de expositie ‘Ik ben dertien’. De tentoonstelling, gemaakt door de fotografen Sanne Donders en Jet van Schie, biedt een kijkje in de leefwereld van de jongeren.

Gedurende een half jaar volgden Donders en Van Schie de jongeren op hun weg naar volwassenheid. De reportage van Zilveren Camera-winnaar Sanne Donders (1982) toont op een intieme manier de grote verschillen in interesses van de tieners. Ze zoomt in op het dagelijks leven van de jongeren. Ze volgt ieder van hen één hele dag, van opstaan tot slapen gaan. Sanne Donders maakte een dergelijke 24-uurs reportage enkele jaren geleden ook van afdelingshoofd Interne Geneeskunde Staphanie Klein Nagelvoort. 

Jet van Schie (1981) gaat in haar zwart-wit foto’s op zoek naar de stilte van het moment en combineert haar beelden met selfies die ‘haar’ jongens en meiden op Instagram posten. Zo ontstaan contrastrijke combinaties die de kijker bewust maken van de dubbele wereld waarin de tieners vaak leven: huiselijk televisie kijken, dicht tegen je vader en broertje aan op de bank. En ondertussen een foto uploaden waarop je stoer poseert tussen je vrienden.

Het bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam volgt de groei en ontwikkeling van deze 13-jarigen al vanaf voor hun geboorte. De resultaten van het onderzoek vormen een onderdeel van deze expositie.

Wetenschapper en directeur Generation R Vincent Jaddoe en Kristel Baele, voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit openen de expositie vrijdagmiddag 30 augustus 2019.

Kijk voor meer informatie op de site van de Kunsthal.

Mano Ik ben dertien Kunsthal Foto Jet van Schie

Foto Jet van Schie

Veere Ik ben dertien Kunsthal Foto Jet van Schie

Foto Jet van Schie

Laura Ik ben dertien Kunsthal Foto Sanne Donders

Foto Sanne Donders

Laura2 Ik ben dertien Kunsthal Foto Sanne Donders

Foto Sanne Donders

Laura 3 Ik ben dertien Kunsthal Foto Sanne Donders

Foto Sanne Donders