Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Somberheid onder jongeren voorkomen met een app

15 oktober 2020

Jongeren die een ernstige stemmingsstoornis ontwikkelen hebben vaak op jongere leeftijd al milde klachten van somberheid, angst en stress. Als ze in een vroeg stadium hiermee geholpen worden, kan erger worden voorkomen. De ‘Grow it!’ app helpt jongeren spelenderwijs om op een gezonde manier om te gaan met (negatieve) emoties.

Dit vertelt Manon Hillegers, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC- Sophia, deze week in een artikel in NRC Handelsblad (zie onderaan de pagina).

Spelenderwijs inzicht in je eigen gevoelswereld

Hoe identificeer je jongeren die een hoog risico hebben op psychische problemen en zorg je er vervolgens voor dat ze niet ziek worden? Het Erasmus MC-Sophia en de Tilburg University lanceerden in mei de Grow it! app. Met deze app kunnen jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar meer inzicht krijgen in hun stemming en emoties. Via de app delen ze elke dag hoe het met ze gaat, worden ze uitgedaagd opdrachten uit te voeren en leren ze ondertussen hoe ze op een gezonde manier met hun gevoelens om kunnen gaan in het dagelijks leven.Screenshot Grow it app

Steuntje in de rug tijdens coronapandemie

In eerste instantie is de app ontwikkeld voor jongeren met een hoog risico op een depressie, maar toen de coronapandemie uitbrak is de app omgebouwd, omdat álle jongeren tijdens deze periode hulp kunnen gebruiken bij het versterken van hun veerkracht, aldus Hillegers in het artikel. Gezien de actuele coronasituatie blijft de app erg interessant om te gebruiken voor jongeren.

Lees meer in het artikel

In NRC Handelsblad verscheen een artikel over Grow it! waarin Manon Hillegers uitleg geeft over het ontstaan van de app en de werkwijze, en waarin gebruikers van de app hun ervaringen met de app delen. Interessant om het hele artikel te lezen: Somber? Met deze app bloei je weer op.

Meer informatie

De Grow it! app maakt onderdeel uit van een studie naar het emotioneel welbevinden van jongeren. Via de website van Grow it! kan meer informatie over de app en het achterliggende onderzoek verkregen worden. Binnenkort start een tweede spelronde van de app waarvoor jongeren zich kunnen aanmelden. Een spelronde duurt 6 weken. 

  • Bekijk de website van Grow it! voor meer informatie.
  • Aanmelden voor de tweede spelronde van de app.
  • Lees het artikel van NRC Handelsblad over de Grow it! app in PDF of online.