Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Start campagne Generation R Next

12 februari 2019

Het Erasmus MC zoekt meer (aanstaande) ouders voor het bevolkingsonderzoek Generation R Next en start deze week een wervingscampagne.

Folder

Vanaf deze week krijgen Rotterdammers een folder in hun brievenbus om zich aan te melden voor het bevolkingsonderzoek Generation R Next als zij een kinderwens hebben. Ook komen er posters met deze oproep te hangen in onder andere bushokjes in de stad.

Delen

“Wij hopen dat Rotterdammers ons willen helpen om de folder te delen met mogelijk geïnteresseerden”, vertelt onderzoeker Jolien Steenweg-de Graaff namens het project. “Uniek aan dit onderzoek is dat we al in contact willen komen met vrouwen, voordat ze zwanger zijn.”

Generation R Next

Generation R Next onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen en begint bij toekomstige ouders, het liefst al vóór de zwangerschap. “Dit doen we, omdat er veel aanwijzingen zijn dat juist ook de allereerste fase van het leven, rondom de bevruchting, van groot belang is voor de verdere gezondheid en ontwikkeling van kinderen”, zegt Steenweg.

Kinderwens

“Vrouwen die zwanger zijn, worden door de verloskundige op het onderzoek gewezen. Veel lastiger is het om in contact te komen met vrouwen die nog niet zwanger zijn. Wij weten immers niet precies bij wie wel en geen kinderwens leeft.”

Kennis

“Vrouwen en partners die meedoen aan het onderzoek dragen bij aan het vergroten van kennis over en het verbeteren van zorg en gezondheid voor toekomstige ouders en kinderen, ook in situaties waarin zwanger worden moeilijk is”, vertelt Vincent Jaddoe, hoogleraar Kindergeneeskunde. “Zo willen wij te weten komen waarom zwangerschappen verschillend verlopen en waarom het ene kind zich anders ontwikkelt dan het andere.”

3D echo

Vrouwen die meedoen, krijgen tijdens hun zwangerschap 4 keer een 3D echo. Daarnaast vullen toekomstige ouders vragenlijsten in over hun gezondheid en levensstijl, krijgen zij metingen en wordt bloed en urine verzameld. Als vrouwen zwanger zijn, nodigen wij hen uit voor verdere onderzoeken.

Rotterdam

Inmiddels doen al meer dan 1.500 vrouwen en hun partners mee aan het onderzoek en werden bij hen 500 baby’s geboren. “We streven naar minimaal 5.000 aanstaande moeders binnen twee jaar. Dat is een grote groep, omdat we het belangrijk vinden dat heel Rotterdam vertegenwoordigd is. Een uitdaging met zoveel verschillende bevolkingsgroepen en etnische en sociale diversiteit en ongelijkheid. We hopen dan ook op nog meer aanmeldingen. Want op basis van een groter aantal deelnemers kunnen wij meer betrouwbare conclusies trekken”, aldus Jaddoe.

Generation R Next is een gezamenlijk project van het Erasmus MC, het Sophia Kinderziekenhuis, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam. Zie voor meer informatie en aanmelden: www.generationr.nl/next of de folder (informatie in meerdere talen beschikbaar).

Lees ook het persbericht van het Erasmus MC.