Sophia Kinderziekenhuis

logo voor centrum
Centrum

Schisis

Het schisisteam is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van de lip-, kaak- en/of gehemeltespleet en daarmee samenhangende aandoeningen.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het Schisisteam van het Erasmus MC is een van de grootste schisisteams van Nederland sinds 1950. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer driehonderd kinderen met schisis geboren, ons team behandelt zestig kinderen.

Nationaal en internationaal hebben wij een leidende rol in de invoering  van een standaardset om de de uitkomsten te meten van de zorg van schisisteams. Het doel hiervan is om van elkaar te leren en de schisiszorg te verbeteren voor alle patiënten.

Wat willen we bereiken?

Ons team voelt de opdracht om altijd zorg op hoog niveau te leveren voor kinderen met schisis. Wij streven naar een individuele benadering en behandelen niet iedereen volgens hetzelfde protocol. Wij helpen ouders om een weloverwogen keuze te maken uit de verschillende behandelopties. De missie is om iedere patiënt altijd een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het schisisteam Rotterdam werkt volgens de ICHOM-richtlijnen: op standaardmomenten gebruiken wij vaste vragenlijsten om beter inzicht te krijgen in de tevredenheid met de behandeling(en). Hiermee kunnen wij internationaal vergelijken, waardoor wij ons als schisisteam steeds blijven ontwikkelen en de kwaliteit van de zorg blijven verbeteren.

In maart 2017 is er een officiële start gemaakt met 24 Europese netwerken van gespecialiseerde teams die samenwerken rondom zeldzame en complexe aandoeningen.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Wij behandelen onder andere:

  • Lipspleet: bij een geïsoleerde lipspleet is de spleet alleen in de lip aanwezig en dit kan ook neusafwijkingen geven.
  • Lip-kaakspleet: bij een geïsoleerde lip-kaakspleet is de spleet alleen in de lip en kaak aanwezig en kan dit ook neusafwijkingen geven.
  • Lip-kaak-gehemeltespleet enkelzijdig: hierbij is de spleet in de lip, kaak en gehemelte enkelzijdig aanwezig en dit kan ook neusafwijkingen geven.
  • Lip-kaak-gehemeltespleet dubbelzijdig: hierbij is de spleet in de lip, kaak en gehemelte dubbelzijdig aanwezig en dit kan ook neusafwijkingen geven.
  • Gehemeltespleet: een geïsoleerde gehemeltespleet ligt altijd in het midden.
  • Gespleten huigje/gehemeltespleet onder het slijmvlies: bij een gespleten huigje is het gehemelte verder gesloten.

Onze polikliniek(en)

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor