Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

CT-scan

Nauwkeurige afbeeldingen van het lichaam met behulp van röntgenstralen.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het? 

Een CT-scan werkt met dezelfde röntgenstralen als een röntgenfoto, waarbij u liggend automatisch door de scanner heen beweegt. Dit levert nauwkeurige dwarsdoorsneden op van het lichaam, waarop de weefsels en organen duidelijk in beeld worden gebracht. Hiervoor is vaak contrastvloeistof nodig die via een infuus wordt toegediend. Voor specifieke scans van het maag-/darmstelsel moet soms contrastmiddel gedronken worden of wordt het via een slangetje in de anus toegediend. De CT-laboranten houden achter glas toezicht op u tijdens het scannen en geven via een microfoon instructies, zoals het kort inhouden van de adem zodat de foto niet bewogen is.

Hoe gaan we te werk?

Als u een scan met contrastvloeistof krijgt, zal vooraf bepaald worden wat uw nierfunctie is. De nierfunctie dient namelijk goed genoeg te zijn om het contrastmiddel goed te kunnen uitplassen. Op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde zal onze doktersassistente een infuus in uw arm aanbrengen. Daarna zal u begeleid worden naar de scanruimte. Het hele onderzoek zelf neemt vaak niet langer dan 15 minuten in beslag.  

Wat is het doel?

Het doel van een CT-scan is het maken van nauwkeurige beelden waarop de verschillende weefsels en organen goed zichtbaar zijn. Deze beelden worden na de scan door een radioloog beoordeeld op eventuele afwijkingen, die vervolgens in een verslag aan de behandelend arts worden teruggekoppeld. De behandelend arts zal de uitslag van de scan vervolgens met u bespreken.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek 

Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling, die door snelle ontwikkelingen op dit gebied steeds lager wordt voor de patiënten en daardoor acceptabel is. Samen met uw behandeld arts wegen we bij elke CT-scan af of het zeer kleine eventuele risico van röntgenstraling opweegt tegen de waardevolle informatie die een CT-scan biedt om voor elke patiënt de hoeveelheid gebruikte röntgenstraling zo laag mogelijk te houden.

In het ziekenhuis 

De contrastvloeistof die bij een CT-scan gebruikt wordt bevat jodium. Dit heeft geen consequenties voor de meeste patiënten, maar kan soms een allergische reactie veroorzaken. Als u dit weet van uzelf is het belangrijk dit vooraf te vermelden. Er zijn namelijk medicijnen die wij vooraf kunnen toedienen zodat u ondanks de allergie geen reactie zult krijgen. Mocht er voor het eerst een allergische reactie optreden, zal een arts u een middel geven om dit tegen te gaan.

Thuis

Er zijn geen directe bijwerkingen van de CT-scan zelf te verwachten. Als u voor het eerst een allergie heeft ontwikkeld tegen het jodiumhoudende contrastmiddel, treedt dit vaak direct of pas na 6-8 uur op. Klachten die u dan kunt ervaren zijn rode vlekken op het lichaam die sterk jeuken. Een late reactie is niet ernstig, maar dient u wel te vermelden om bij een volgend onderzoek een allergische reactie te voorkomen.

Uitslag

Na de CT-scan zullen de beelden die het onderzoek heeft opgeleverd nauwkeurig bestudeerd worden door een radioloog. Als er eerdere onderzoeken zijn geweest, zullen deze ook geraadpleegd worden en vergeleken worden met het nieuwe onderzoek. De uitslag hiervan zal in een verslag naar de behandelend arts gaan die het onderzoek heeft aangevraagd. Dit kan zowel een huisarts als medisch specialist zijn. Deze zal met u de uitslag bespreken.

Aandoeningen

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor