Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Iontoforese

Een vrijwel pijnloze behandeling waarbij we medicatie door de huid toedienen en met (zwak)stroom transporteren door het lichaamsdeel waar de pijn zit.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

De iontoforesebehandeling is vrijwel pijnloos. We dienen medicatie toe door de huid en transporteren de medicatie met stroom door het lichaamsdeel waar de pijn zit. De stroom is nodig, omdat we het medicijn anders niet via de huid kunnen toedienen.

Hoe gaan we te werk?

Bij de behandeling druppelen we het pijnstillende middel Ketanest-S® of Dexamethason op een speciale pleister. Deze pleister (de eerste elektrode) plakken we op de meest pijnlijke plek. Vlakbij deze pleister plakken we nog een tweede elektrode, de referentiepleister.

We sluiten beide elektroden met stekkertjes op een apparaatje aan. Dit apparaatje wekt een zwakstroom op, waarmee we de pijnstiller van de pleister in de huid brengen. De behandeling duurt tussen de 20 en 30 minuten.

Wat is het doel?

Het doel van deze behandeling is om de pijnklachten te verminderen of te laten verdwijnen.
Voordelen van deze behandeling:

  • Meteen na de toediening van de pijnstiller zijn er al minder pijnklachten.
  • Er zijn bijna geen bijwerkingen.
  • We hoeven geen injectie te geven.

Wanneer we denken dat we een nog beter resultaat kunnen bereiken, kunnen we de serie van vijf behandelingen herhalen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling kan het op de plek van de pleister een beetje prikkelend of branderig aanvoelen.

Na de behandeling in het ziekenhuis

Als de behandeling klaar is, verwijderen we de elektroden en de pleister. Soms is de huid onder een van de elektroden rood en gevoelig. Dit verdwijnt vanzelf na enkele uren tot dagen. Op de rode huid kun je eventueel aloë vera gel of een andere verzachtende crème smeren.

Na de behandeling thuis

Uw kind kan vlak na de behandeling even wat hoofdpijn hebben of duizelig of misselijk zijn. Meestal is dat maar heel weinig en verdwijnt het ook weer snel.

De uitslag die vaak aanwezig kan zijn onder de referentiepleister (dus niet de pleister waar de medicatie in zit) trekt vrij snel weg.

Resultaat

Wanneer neemt u contact op?

Als deze uitslag langer dan 24 uur aanwezig is of op een brandplek lijkt, neem dan contact op met een van onze pijnconsulenten via telefoonnummer (010) 704 0 704 en vraag naar pieper *836325, maandag tot en met vrijdag, van 8.00 - 16.00 uur.

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor