Over
Wat gaan we doen?
Wanneer komt u hier?
De Adolescentenkliniek neemt jongeren op:
- met complexe psychiatrische problematiek in combinatie met onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK);
- die vastlopen op verschillende ontwikkelingsdomeinen of ernstig ziek zijn;
- die derdelijnszorg nodig hebben bij vastgelopen diagnostiek en behandeling;
- die eetstoornissen met ondergewicht hebben (onder andere anorexia nervosa);
- met SOLK, zoals conversie en somatoforme stoornissen;
- met invaliderende psychiatrische symptomen bij somatische ziekten, bijvoorbeeld (ernstig) ontregelde diabetes mellitus, status na harttransplantatie, stapelingsziekten of stofwisselingsziekten.
Wat gaan we doen?
Het betreft een klinische opname voor diagnostiek- en behandeltrajecten voor gemiddeld drie maanden. Verlenging op medische gronden is mogelijk tot zes maanden.
Gedurende de opname volgt de jongere verschillende vaktherapieën en gaat naar school, in overleg met de eigen thuisschool. Ook zijn er individuele therapieën en gezins- en/of oudergesprekken. Voor meer informatie kunt u onze uitgebreide informatiefolder opvragen bij het secretariaat.
Onderzoek & Diagnose
Observatie op de groep, psychiatrisch onderzoek, eventueel psychologisch onderzoek, lichamelijk onderzoek, ontwikkelingsanamnese, gezinsgesprekken, vaktherapieën. Daarnaast kunnen we fysiotherapie, diëtetiek en ergotherapie inzetten. Voor een aantal onderzoeken is het mogelijk dat we het hele gezin uitnodigen.
Hoe kun je aanmelden voor de Adolescentenkliniek?
Aanmeldingen op de Adolescentenkliniek vinden plaats via de verwijzer van de adolescent. Dit is de arts bij wie de patiënt op dit moment onder behandeling is. Dat kan een (kinder- en jeugd)psychiater zijn, maar ook de polikliniek Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie of polikliniek Psychiatrie in het Erasmus MC, regionale GGZ-instellingen, de jeugdhulpverlening en andere zorginstanties binnen de regio Rijnmond. Dit betekent dus dat u of uw kind niet zelf kunnen aanmelden.
De huidige behandelaar kan de patiënt aanmelden voor een opname door te bellen naar het telefonisch aanmeldspreekuur.
Telefonisch aanmeldspreekuur voor verwijzers
Een aanmelding voor opname op de Adolescentenkliniek gebeurt altijd telefonisch.
Voor verwijzers zijn wij bereikbaar voor overleg tijdens het telefonisch aanmeldspreekuur op dinsdag en donderdag van 16.00-17.00 uur en op vrijdag van 13.00-14.00 uur.
U kunt ons dan bereiken op telefoonnummer (010) 703 45 51 (via het secretariaat).
Tijdens dit overleg hoort u direct of de door u aangemelde jongere bij ons op de Adolescentenkliniek behandeld kan worden. Is dat zo, dan vragen we u om alle relevante schriftelijke informatie aan ons toe te sturen, via ons digitale aanmeldformulier. Na overleg binnen ons intaketeam zullen we een intakedatum plannen en ouders/verzorgers, de jongere én u als verwijzer uitnodigen voor een eerste intakegesprek.
Onze begeleiding
Ons team bestaat uit verpleegkundigen, sociaal pedagogisch hulpverleners, een kinderpsychiater, gz-psychologen, psychotherapeuten, neuropsychologen, een beeldend therapeut, een psychomotorisch therapeut, educatief therapeuten en secretaresses. Indien dit nodig is, komen de diëtiste en de fysiotherapeut op de kliniek. We werken ook samen met de kinderartsen en kinderneurologen uit het Erasmus MC–Sophia.
Op bezoek
De bezoektijden op de gesloten groep de Werf zijn:
Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 18.45-20.00 uur.
Op zaterdag en zondag ook van 14.00-16.00 uur.
Dinsdag, woensdag en donderdag van 18.45-20.00 uur.
Bezoektijden zijn voor ouders, broertjes en zusjes maar in overleg kunnen andere familieleden of vrienden op bezoek komen op de bezoekmomenten.