target menu
 

Nanobiology

Nanobiologie is een relatief nieuw onderzoeksveld op het grensvlak van (nano)natuurkunde, biologie en geneeskundig onderzoek. De opleiding Nanobiology is daarom ook met name geschikt voor studenten die een sterke interesse hebben in zowel natuurkunde als biologie.

Er is nog veel te ontdekken op dit vlak; Nanobiology is dus een uitdagende opleiding, vooral geschikt voor nieuwsgierige studenten. De grotendeels Engelstalige opleiding is een samenwerking tussen de TU Delft en het Erasmus Universitair Medisch Centrum (Erasmus Universiteit Rotterdam), zodat je de expertises en sterktes van deze twee instellingen in je opleiding combineert.

De inhoud van de opleiding

De grondige natuurkundige en wiskundige basis in de opleiding is toegespitst op de biomedische- en nanowetenschappen. Ook zijn er veel praktijkvakken in laboratoria, waarbij je de kans krijgt met geavanceerde onderzoeksapparatuur te werken. Zo wissel je bijvoorbeeld vakken als Fysische Instrumentatie en Optics & Microscopy af met een lab course Nanobiology. Dit soort complexe vakken is eenvoudiger onder de knie te krijgen wanneer je samenwerkt; daarom is er veel ruimte voor groepswerk in de opleiding. Deze bacheloropleiding wordt grotendeels in het Engels gegeven om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige internationale werkveld. Je volgt de vakken in twee steden. Zo wissel je vakken als biofysica en thermodynamica & transport in Delft af met moleculaire biologie en genetica in Rotterdam.


Wat moet je als student Nanobiology in huis hebben?
De opleiding is geschikt voor scholieren met een NT profiel met Biologie of een NG profiel met Wiskunde B en Natuurkunde. Met name de wis- en natuurkundecomponent in de opleiding is uitdagend, dus je moet deze vakken goed onder de knie hebben. Je moet een onderzoekende, nieuwsgierige student zijn met sterke interesse in de geneeskunde, natuurwetenschappen en biologie. Je wilt een bijdrage leveren aan baanbrekend onderzoek van de toekomst en bent bereid hier hard voor te werken.

Werken en verder studeren

Je goede basiskennis biedt je aansluiting op veel verschillende masteropleidingen. Je mogelijkheden om verder te studeren zijn dan ook breed. Het vakgebied nanobiologie is sterk in ontwikkeling en de vraag naar kennis en inzicht op dit gebied stijgt sterk. Door je opleiding ben je inhoudelijk deskundig en heb je geleerd goed te werken in een multidisciplinaire omgeving. Daarnaast geeft de opleiding je een sterke academische basis. Je toekomstperspectief is daardoor uitstekend. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in onderzoeksfuncties, vaak op academisch vlak, maar ook bijvoorbeeld in de optica industrie of bij medische instellingen. Het ontwikkelen van methoden en technieken om op de persoon afgestemde geneeskunde mogelijk te maken, technologie om hartproblemen te signaleren voordat ze tot ziekte leiden, of het ontwikkelen van een microscoop waarmee je vitale moleculen in een levende cel kunt volgen: het zijn allemaal mogelijke toepassingen van nanobiologie. Omdat je in staat bent een vertaalslag te maken tussen verschillende domeinen, heb je ook een prima basis voor een carrière als docent, wetenschapsjournalist of adviseur.

Vragen over de opleiding

Wil je meer weten over deze opleiding?
Of ben je geïnteresseerd in een informatief gesprek?
Mail ons dan op: info.nanobiology@erasmusmc.nl