target menu
... / ... / ... / Nieuws / Bezint eer ge bemint
 

Bezint eer ge bemint

De gezondheid van de aanstaande moeder en vader beïnvloedt de ontwikkeling van hun toekomstig kind. Deze invloed begint al vóór de bevruchting.

Lof der Geneeskunst 2017
Wetenschapslezing
'Bezint eer ge bemint' is de titel van het wetenschapsevenement Lof der Geneeskunst, van het Erasmus MC. Dit vindt deze keer plaats op vrijdag 6 oktober 2017 in De Doelen te Rotterdam.

Preconceptiezorg
Het menselijk lichaam ontwikkelt zich van één bevruchte eicel tot een organisme met meer dan driehonderd celtypen en ontelbare cellen. De gezondheid van de aankomende ouders - moeder én vader - is van invloed op die ontwikkeling. Dit begint al voor de conceptie. Er moet daarom meer aandacht zijn voor preconceptiezorg voor mensen met een kinderwens, stellen deskundigen. Daarna bepaalt de ontwikkeling van het ongeboren kind, al in de eerste weken van de zwangerschap, de gezondheid in het latere leven.
 
Gezondheidsverschillen
Er bestaan grote verschillen in de gezondheid van pasgeborenen: tussen landen, steden en buurten. Leefstijlfactoren, zoals voeding, roken, alcohol- en druggebruik, spelen een rol. Ook sociale problemen, vaak gerelateerd aan armoede, zijn van invloed, zo blijkt uit onderzoek. Tijdens de zwangerschap moet dus ook hulp worden geboden als er sprake is van grote psychosociale problemen. Gemeenten kunnen hierin een belangrijke rol vervullen. De geboden hulp kan ertoe bijdragen dat alle kinderen een gezonde start krijgen. De volgende generatie profiteert zo levenslang van een betere gezondheid.

Wie de lezing wil bijwonen, kan zich online aanmelden.
Bekijk het programma, met info over de sprekers.

gepubliceerd: 10 juli 2017.

Deel deze pagina: