target menu
... / ... / ... / Nieuws / Terug in top van Shanghai-score
 

Terug in top van Shanghai-score

De Erasmus Universiteit Rotterdam is terug in de top 100 van de prestigieuze Shanghai-ranglijst.

Wereld
De Shanghai-ranking heet officieel de Academic Ranking of World Universities (ARWU). Het is een overzicht van de beste vijfhonderd universiteiten ter wereld, gemeten over het afgelopen jaar: 2017.

Shanghai stad rankingFaculteiten
De eindschakering wordt berekend aan de hand van diverse factoren: het aantal geciteerde wetenschappers, de hoeveelheid gepubliceerde artikelen, de kwaliteit van de faculteiten en de Nobelprijswinnaars die de instelling heeft voortgebracht.

Opmars
De EUR is bezig met een opmars. In 2015 werd de universiteit gerekend tot de beste 200. Een jaar later drong de EUR door tot de mondiale top 150. Voor het eerst sinds tijden kan ze zich nu met een 73e positie scharen bij de beste 100. Universiteit Utrecht scoort net als vorig jaar opnieuw het hoogst van alle Nederlandse universiteiten, met een 47e plaats.

Erasmus MC
Naast de algemene ranglijst zijn er scores voor specifieke onderdelen. Op het medische onderdeel 'Medicine' (MED) staat het Erasmus MC jaren achtereen op een plek in de top 100.

VS
De lijst wordt traditioneel gedomineerd door Amerikaanse instellingen. Bijna de helft van alle universiteiten in de top 100 zijn in de Verenigde Staten gevestigd. Stanford voert de lijst aan, Harvard en het Britse Cambridge completeren de top 3.

Belangrijk
Rankings worden steeds belangrijker voor wetenschappelijke instellingen om zich (inter)nationaal te positioneren. Veel universiteiten zetten een goede uitslag in bij het werven van studenten en medewerkers.

gepubliceerd: 15 augustus 2017.

Deel deze pagina: