Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Lof der Geneeskunst

Match voor het leven Orgaantransplantatie nu en in de toekomst

Tijdens deze gratis publiekslezing van het Erasmus MC vertellen toponderzoekers Marlies Reinders, Robert Porte en Amir Zadpoor u welke medische doorbraken transplantatie mogelijk hebben gemaakt en geven ze een kijkje in de toekomst.

Aanmelden is niet meer mogelijk. U kunt op deze pagina wel de livestream bekijken.

Ondanks de tragische gebeurtenissen van afgelopen week hebben we besloten Lof der Geneeskunst door te laten gaan. Het programma wordt aangepast.

Lof der Geneeskunst is de gratis publiekslezing van het Erasmus MC in de Doelen in Rotterdam. Het thema is dit jaar ‘Orgaantransplantatie’. Toponderzoekers Marlies Reinders, Robert Porte en Amir Zadpoor van het Erasmus MC en de TU Delft vertellen je welke medische doorbraken transplantatie mogelijk hebben gemaakt en geven een kijkje in de toekomst. Tussen de presentaties van de drie sprekers geven studenten van Codarts Hogeschool voor de Kunsten circus-, muziek- en dansoptredens. 

Locatie: Concert- en Congresgebouw De Doelen, Schouwburgplein 50, 2012 CL Rotterdam

Datum: vrijdag 6 oktober 2023

Tijd: inloop vanaf 13:30, programma van 14:30 tot 16:30, afsluitende borrel tot 17:30

Programma

  • 14.30 uur Uitvoering Dans
    door studenten van Codarts Rotterdam
  • 14.40 uur Welkom
    door dr. Joke Boonstra, vicevoorzitter Raad van Bestuur Erasmus MC
  • 14.50 uur ‘Orgaantransplantatie: uitdagingen en kansen’
    door prof. dr. Marlies Reinders
  • 15.10 uur Uitvoering Circus
    door studenten van Codarts Rotterdam
  • 15.20 uur ‘Organen bewaren: van koelbox tot machineperfusie’
    door prof. dr. Robert Porte
  • 15.40 uur ‘Print de toekomst’
    door prof. dr. Amir Zadpoor
  • 16:00 uur Uitvoering Muziek
    door studenten van Codarts Rotterdam
  • 16.10 uur Uitreiking Erasmus MC Fellowships
    door prof. dr. Stefan Sleijfer, voorzitter van de Raad van Bestuur en Decaan Erasmus MC
  • 16.25 uur Dankwoord en afsluiting
  • 16.30 - 18.00 uur Borrel

 

Thema's

Kwaliteit van leven

Was transplantatie van organen eerst vooral een chirurgisch-technische uitdaging, later bleek afstoting van het getransplanteerde orgaan door het lichaam van de patiënt een belemmering voor succes op lange termijn. Steeds betere geneesmiddelen hebben geleid tot gepersonaliseerde onderdrukking van het afweersysteem van de ontvanger en een grote kans op acceptatie van een donororgaan. Dit verbetert de levensverwachting en kwaliteit van leven van ontvangers enorm. In veel gevallen kunnen zij hun leven weer oppakken en hebben ze relatief weinig medische zorg nodig.

Orgaanschaarste

Organen die geschikt zijn voor transplantatie blijven schaars. Wachtlijsten voor patiënten zijn lang. Veelbelovend onderzoek richt zich op herstel van gedoneerde organen door ‘machine perfusie’. Hierbij wordt de conditie van donororganen die anders niet geschikt zouden zijn voor transplantatie verbeterd in een technische installatie buiten het lichaam.

De toekomst: organen oppeppen en kweken

Onderzoekers begrijpen zo steeds beter hoe ze organen kunnen ‘oppeppen’. Met die kennis is het ook denkbaar om buiten het lichaam organen te kweken. Zogenaamde ‘organ-on-a-chip’ technologie wordt nu al gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maken we in de toekomst ook organen voor transplantatie met een 3D-printer?

Codarts

Tussen de presentaties van de drie sprekers geven studenten van Codarts Hogeschool voor de Kunsten circus-, muziek- en dansoptredens. 

Kijk hier live mee met Lof der Geneeskunst 2023