Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Calcaneusfractuur

Hielbeenbreuk

Een breuk van het hielbeen (de calcaneus) ontstaat door een val of sprong van hoogte met een landing op de hiel. Dikwijls is de breuk zodanig ernstig dat lopen en staan op het aangedane been niet meer mogelijk is.

Calcaneusfractuur: over deze aandoening

Wat is Calcaneusfractuur?

Het hielbeen is het bot dat de hiel van de voet vormt. Bij staan of lopen draagt dit bot het grootste deel van het lichaamsgewicht. Bij een val of sprong van hoogte met een landing op de hiel, kan het hielbeen breken. 

Breuken van het hielbeen (calcaneusfracturen) zijn relatief zeldzaam. Door veel verwijzingen uit het hele land zien en behandelen we desondanks veel hielbreuken in het Erasmus MC.

Soorten

Bij botbreuken maken we altijd onderscheid tussen een breuk waarbij de breukdelen zijn verplaatst of waarbij de breukdelen minimaal of niet verplaatst zijn. Als breukdelen ten opzichte van elkaar (bijna) niet verplaatst zijn, volstaat meestal een periode van rust, al dan niet in combinatie met gips. Indien breukdelen wél ten opzichte van elkaar zijn verplaatst, is dat vaak een reden om dit met een operatie te herstellen. Dat geldt ook voor breuken van het hielbeen.

Naast de dragende functie van het hielbeen, vormt het hielbeen ook gewrichten met twee andere botten in de voet: het sprongbeen (talus) en het teerlingbeen (coid). Veel breuken van het hielbeen lopen door één of beide gewrichten en zorgen zodoende voor een onregelmatig gewrichtsoppervlak. Dit kan leiden tot versnelde slijtage van deze gewrichten, indien dit niet wordt hersteld.

Oorzaak

Een hielbreenbreuk ontstaat meestal door een val of sprong van hoogte met een landing op de hiel van de voet. Breuken van het hielbeen kunnen ook door een verkeersongeval ontstaan.

Symptomen en gevolgen

Het belangrijkste symptoom van een hielbreenbreuk is pijn. Deze is meestal zodanig, dat belasten van de voet onmogelijk is. Soms is de hiel van de voet vervormd, omdat de breukdelen ver uit elkaar staan. In hele ernstige gevallen kan er sprake zijn van een open breuk, waarbij de huid doorbroken is en het bot in de wond zichtbaar is.

Indien er schade aan het gewrichtsoppervlak is of de vorm van de hiel is ernstig veranderd door de breuk, is vaak een operatie nodig om dit te herstellen. Soms kiezen we ook voor een niet-operatieve behandeling.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om vast te stellen of er een hielbeenbreuk is, wordt over het algemeen een röntgenfoto gemaakt. Om vervolgens de mate van verplaatsing van de botdelen te kunnen beoordelen, is een CT-scan van de voet nodig. 

Operatie

Met wie heeft u te maken?

In het Erasmus MC worden de breuken van het hielbeen door de traumachirurg behandeld. In het geval van een operatie wordt u op de verpleegafdeling opgenomen. De verpleging, zaalartsen, chirurgen in opleiding en de fysiotherapeut zorgen voor een zo goed en snel mogelijk herstel.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor