Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Carotisstenose

Carotisobstructie

Een carotisstenose is een vernauwing in de halsslagader

Carotisstenose: over deze aandoening

Wat is Carotisstenose?

Een carotisstenose is een vernauwing in de halsslagader (die de hersenen van bloed voorziet) die door slagaderverkalking kan ontstaan. Slagaderverkalking (arteriosclerose) ontstaat doordat bloedplaatjes, cholesterol en gladde spiercellen zich op een bepaalde plaats in de vaatwand ophopen. Deze ophopingen noemen we plaques. Wanneer zich kalk afzet op de plaque verhardt deze (sclerose) en er ontstaat een vaatvernauwing.

Door de vernauwing in de halsslagder stroomt er te weinig bloed door het vat en kan het vat uiteindelijk dichtslibben. De bloedtoevoer naar de hersenen kan hierdoor in gevaar komen. Ook kan plaque-materiaal losschieten en naar de hersenen gevoerd worden (embolie). Als deze in de kleinere hersenvaten terechtkomt, worden deze vaten afgesloten en/of sterven af met als gevolg een beroerte.

De diagnose vernauwing halsslagader wordt pas gesteld op het moment dat u een TIA of CVA heeft doorgemaakt.

Oorzaak

Risicofactoren voor het ontstaan van carotisstenose zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • hoog cholesterolgehalte
  • diabetes (suikerziekte)
  • overgewicht

Meer informatie vindt u ook opwww.hartstichting.nl of www.harteraad.nl.

Symptomen en gevolgen

De symptomen van een halsslagadervernauwing uiten zich via een TIA of een CVA. Een TIA is een korte, voorbijgaande aanval van (neurologische) uitvalverschijnselen veroorzaakt door een tijdelijk bloedtekort in de hersenen.

Bepaalde lichaamsfuncties vallen dan tijdelijk uit en zijn uiterlijk na een dag weer verdwenen. De verschijnselen kunnen zijn:

  • kortdurend krachtverlies of verlamming van een hand, arm en/of been (eenzijdig);
  • tintelingen of een doof gevoel in een arm, hand en/of been (eenzijdig);
  • een periode van moeilijk kunnen praten;
  • een afhangende mondhoek;
  • voorbijgaande blindheid aan een oog.

Wanneer de klachten niet volledig verdwijnen, is er sprake van een (lichte) beroerte (herseninfarct of CVA).

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Naast een lichamelijk onderzoek, gebruiken we de volgende onderzoeken voor de diagnosestelling:

Behandeling

Operatie

Wanneer u een vernauwing heeft in één of meerdere halsslagaders, kan een operatie worden overwogen. U wordt hiervoor naar de vaatchirurg doorverwezen. Op basis van de ernst van de vernauwing, uw lichamelijke conditie en levensverwachting wordt de keuze voor al dan niet opereren bepaald. In het geval dat er voor een operatie wordt gekozen, zijn er twee mogelijkheden:

Wanneer een vernauwing van één of meerdere halsslagaders van meer dan 70% is aangetoond, komt u in principe in aanmerking voor een operatie. Uiteraard wordt dit uitgebreid met u besproken. 

Met wie heeft u te maken?

Binnen het Erasmus MC is een team samengesteld dat de vernauwing van de halsslagader multidisciplinair behandeld. Er wordt nauw samengewerkt met de afdeling Neurologie en Interventieradiologie. Patiënten die worden aangemeld met een TIA worden direct gezien op de Spoed Eisende Hulp of binnen enkele dagen op de TIA poli van de afdeling Neurologie.

Op het Vaso spreekuur van dezelfde afdeling worden patiënten gezien die door perifere neurologen of vaatchirurgen worden aangemeld voor een second opinion, omdat onduidelijkheid over de diagnose bestaat of omdat aan deze patiënten in de periferie niet de juiste behandeling kan worden geboden.

Na de screening door de afdeling Neurologie worden de patiënten, met een significante vernauwing in de halsvaten, besproken in een vast multidisciplinair overleg. Dezelfde dag worden de patiënten door een vaatchirurg gezien, waarna binnen 2 weken een operatie of stenting plaatsvindt. 

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor