Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Vleesbomen

Myomen

Vleesbomen (myomen) zijn goedaardige knobbels die op verschillende plaatsen in de baarmoeder kunnen zitten.

Vleesbomen: over deze aandoening

Wat zijn vleesbomen?

Wat is deze aandoening?

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels die op verschillende plaatsen in de baarmoeder kunnen voorkomen. Vleesbomen bestaan voornamelijk uit spierweefsel. Ze kunnen in grootte variëren: van een speldenknop, tot meer dan 10 centimeter. Vaak zijn er meerdere myomen in de baarmoeder aanwezig. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. 

Het hebben van vleesbomen hoeft niet altijd klachten te geven. Als er wel klachten zijn, gaat het vaak om problemen met de menstruatie. Die kan dan pijnlijker, langer of heviger zijn. Vleesbomen aan de buitenkant van de baarmoeder kunnen afhankelijk van hun grootte en locatie klachten geven van de blaas, een vol gevoel in de onderbuik geven en rugpijn veroorzaken.

Hoe vaak komt het voor?

Myomen komen relatief veel voor: ongeveer 1 op de 5 vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft 1 of meer myomen in haar baarmoeder. Lang niet alle vrouwen hebben klachten van de vleesbomen.

Symptomen en gevolgen

Symptomen

Als u kleine vleesbomen heeft, merkt u hier waarschijnlijk niets van. Grotere vleesbomen kunnen wel voor klachten zorgen, zoals:

  • Een drukkend gevoel in uw onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm).
  • Pijn in uw onderrug.
  • Langdurige menstruaties met veel bloedverlies.
  • Buikpijn.

Gevolgen

  • Vleesbomen kunnen invloed hebben op uw vruchtbaarheid. Dit hangt af van de grootte en de locatie.Vleesbomen hoeven niet altijd verwijderd te worden als deze gevonden worden en u ook zwanger wilt worden.
  • Vleesbomen kunnen tijdens uw zwangerschap voor complicaties zorgen, zoals buikpijn, een vroeggeboorte of een miskraam. Soms is een natuurlijke bevalling niet mogelijk en is een keizersnede nodig. Dit laatste geldt alleen bij grotere myomen, die de passage van de baby belemmeren.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Onderzoek

Om een diagnose te kunnen stellen gaat de arts u onderzoeken. Meestal kan met een inwendig onderzoek en een echografisch onderzoek een goed beeld worden gevormd van de grootte, het aantal en de plaats in de baarmoeder van de vleesbomen. 

  • Gynaecologisch onderzoek: de arts voert inwendig onderzoek uit met een eendenbek (speculum) of met twee vingers (vaginaal toucher).
  • Echoscopie: met behulp van geluidsgolven kijkt de arts in uw baarmoeder.
  • Waterecho: bij deze echo gebruikt de arts water als contrastmiddel om de baarmoederholte te kunnen beoordelen.

Soms is aanvullend onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit:

  • Hysteroscopie: de arts gaat  via de schede met een buisje met een camera in de baarmoederholte.
  • MRI-scan: met een MRI-scan kunnen we de baarmoeder en de myomen goed in beeld brengen.

Behandeling

De behandeling van een vleesboom verschilt per patiënt. Dit hangt af van uw leeftijd, een eventuele kinderwens, het aantal vleesbomen en de grootte van de vleesbomen.

Sommige vleesbomen kunnen we verwijderen met een hysteroscopie, maar soms is er een laparoscopie (operatie via kijkbuis) of laparotomie (grote buikoperatie) nodig. In zeldzame gevallen moet de arts de baarmoeder helemaal verwijderen. 

In het Erasmus MC vinden weinig operaties bij vleesbomen plaats. Dit gebeurt meestal in een ander ziekenhuis in de regio.  

Met wie heeft u te maken?

  • Gynaecoloog
  • Arts-assistent
  • Verpleegkundige
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor