Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Conventionele nucleaire geneeskunde

Op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde worden verschillende technieken gebruikt om de inwendige mens af te beelden, de Nucleaire Geneeskunde maakt hiervoor gebruik van radioactieve stoffen.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Op de unit nucleaire geneeskunde worden heel veel verschillende onderzoeken gedaan waarbij verschillende processen in het lichaam afgebeeld kunnen worden. Hiervoor maken wij gebruik van radioactieve stoffen, die meestal via het infuus worden toegediend. In de volgende filmpjes (eigenlijk bedoeld voor kinderen maar wel instructief) wordt de werkwijze van nucleaire geneeskunde uitgelegd:

Hoe gaan we te werk?

Een onderzoek bestaat uit de volgende drie delen:

1. De toediening van een radioactieve stof. Dit gebeurt meestal door middel van een injectie in een bloedvat in de arm.

2. De wachttijd, waarin de toegediende stof zich in het lichaam kan verdelen. Afhankelijk van het onderzoek kan de wachttijd variëren van enkele minuten tot enkele dagen.

3. De scan, waarbij u stil ligt op een smal bed. De tijd per scan varieert van ongeveer 5 minuten tot 45 minuten.

 

Wat is het doel?

De toepassing is afhankelijk van het proces en/of weefsel dat zichtbaar gemaakt moet worden (link naar patiëntenfolders).

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt toegediend op onze afdeling is echter zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is.

 

In het ziekenhuis

De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis die u krijgt bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft in principe geen bijwerkingen.

 

Thuis

U kunt na het onderzoek uw dagelijkse activiteiten oppakken. Krijgt u thuis toch last? Neemt u dan contact op met uw huisarts.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct beschikbaar. De resultaten worden later op de dag bestudeerd en vergeleken met eventuele vorige onderzoeken. Daarna maakt de nucleair geneeskundige en/of radioloog een verslag voor de arts bij wie u onder behandeling bent. Uw behandelend arts bespreekt het verslag met u.

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor