Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Positron Emissie Tomografie (PET-CT)

Een PET-CT scan geeft informatie over de vorm en functie van de organen en weefsels.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Een PET-CT scan geeft informatie over de vorm en functie van de organen en weefsels. Deze worden na toediening van een radioactieve vloeistof zichtbaar. Zo kan worden vastgesteld of er afwijkingen zijn en wat de eventuele omvang daarvan is.

In de volgende filmpjes (eigenlijk bedoeld voor kinderen maar wel instructief) wordt de werkwijze van nucleaire geneeskunde uitgelegd:

Hoe gaan we te werk?

U krijgt een tijdelijk infuus, waardoor de radioactieve vloeistof wordt toegediend. Hierna gaat u naar een warme rustruimte. De vloeistof moet een uur inwerken terwijl u volledig rust. Aan het einde van de wachttijd wordt u gevraagd de blaas goed leeg te plassen. Vervolgens gaat u naar een ruimte waar de PET-CT scan wordt gemaakt. Het is erg belangrijk dat u tijdens de scan goed stil ligt.

Wat is het doel?

De toepassing is afhankelijk van het proces en/of weefsel dat zichtbaar gemaakt moet worden. Zo wordt PET-CT onder meer toegepast:

  1. Om tumoren aan te tonen, uit te sluiten of te vervolgen
  2. Bij hart- en vaatziekten
  3. Bij uiteenlopende hersenziekten (bv. de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of andere bewegingsstoornissen)
  4. Bij ontstekingsprocessen

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

De hoeveelheid radioactieve stof die u krijgt toegediend is zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De radioactiviteit die wordt toegediend, verdwijnt voor een deel via de urine. Bijwerkingen na toediening van radioactiviteit zijn heel zeldzaam.

In het ziekenhuis

Soms kan het zijn dat u een extra CT scan met een contrastmiddel krijgt. Veel mensen krijgen het daar warm van. Dit gevoel is normaal en trekt snel weer weg. Let op: bij het gebruik van contrastmiddel bestaat een kleine kans op een allergische reactie. Als u dit eerder heeft gehad, is het belangrijk dit vooraf te melden bij uw behandelend arts. U zult dan worden voorbereid met medicijnen tegen allergische reacties.

Thuis

Als u voor het eerst een allergie heeft ontwikkeld tegen het jodiumhoudende contrastmiddel, treedt dit vaak direct of pas na 6-8 uur op. Klachten die u dan kunt ervaren zijn rode vlekken op het lichaam die sterk jeuken. Een late reactie is niet ernstig, maar dient u wel te vermelden om bij een volgend onderzoek een allergische reactie te voorkomen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct beschikbaar. De resultaten worden later op de dag bestudeerd en vergeleken met eventuele vorige onderzoeken. Daarna maakt de nucleair geneeskundige en/of radioloog een verslag voor de arts bij wie u onder behandeling bent. Uw behandelend arts bespreekt het verslag met u.

Wanneer neemt u contact op?

Het komt voor dat deze onderzoeken bij kinderen worden gedaan. Wanneer uw kind uitslag of koorts heeft (of heeft gehad) in de drie weken voorafgaand aan het onderzoek of wanneer er in uw omgeving een kinderziekte (zoals waterpokken, mazelen, rode hond, bof) heerst, verzoeken wij u dit tijdig telefonisch te melden aan de Afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde (010 – 704 20 06).

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor