target menu
... / ... / ... / News / Muizenparasiet tegen malaria
 

Muizenparasiet tegen malaria

Het Radboudumc gaat samen met het Erasmus MC en Havenziekenhuis genetisch gemodificeerde knaagdiermalaria als vaccin testen bij gezonde vrijwilligers.

Malariavaccin
Gezonde proefpersonen laten zich vrijwillig prikken door maximaal 75 besmette muggen.

Gen toegevoegd
Het vaccin bestaat uit een malariaparasiet die voorkomt bij de muis. Daaraan is een specifiek gen toegevoegd, dat bescherming tegen malaria bij de mens moet opwekken.

Vrijwilligers
De eerste drie vrijwilligers hebben het vaccin dinsdag 6 juni toegediend gekregen. Zij zullen frequent naar het ziekenhuis komen voor controle. De samenwerkingspartners in deze studie zijn Radboudumc, Erasmus MC, Havenziekenhuis, Instituto de Medicina Molecular Lisboa en PATH-MVI.

Afrika
Naar schatting een half miljoen mensen overleed wereldwijd in 2015 aan malaria. Het merendeel van de slachtoffers bestaat uit jonge Afrikaanse kinderen. Een effectief vaccin dat bescherming biedt tegen deze ernstige infectieziekte is daarom zeer gewenst.

Parasiet
In het Havenziekenhuis startte 6 juni een klinisch onderzoek met een genetisch gemodificeerd malariavaccin. Dit vaccin is gebaseerd op een malariaparasiet (Plasmodium berghei) die voorkomt bij de muis, maar bij de mens niet tot ziekte leidt. Klinisch leider van het onderzoek Perry van Genderen: "In deze parasiet is een kenmerkend gen van de menselijke malariaparasiet - Plasmodium falciparum - ingebouwd. Het geproduceerde eiwit moet bij de mens tot effectieve bescherming tegen malaria leiden."

Veiligheid
Het vaccin, ontwikkeld door het Instituto de Medicina Molecular Lisboa (iMM Lisboa) in Portugal met financiële steun van PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI), wordt eerst getest op veiligheid en vervolgens op werkzaamheid. Robert Sauerwein, die het geheel coördineert: "Als er bescherming optreedt, dan willen we ook proberen vast te stellen hoe lang die bescherming standhoudt."

Expertisecentra
Het Erasmus MC en het Havenziekenhuis zijn landelijke expertisecentra op het gebied van malariadiagnostiek en malariabehandeling. Het Radboudumc heeft een traditie in het testen van medicijnen en vaccins tegen malaria bij menselijke vrijwilligers.

Zie ook een eerder nieuwsbericht van Radboudumc: 'Groen licht voor testen malariavaccin'.

 

gepubliceerd: 7 juni 2017.

Deel deze pagina: