target menu
... / ... / ... / News / Aandacht voor IC-patiënt en familie
 

Aandacht voor IC-patiënt en familie

Het werk van professionals op de Intensive Care kan sterk verbeteren door meer gericht te zijn op wat er in de patiënt en zijn familieleden omgaat.

proefschrift Margo van MolBalanceren
Tot die conclusie komt Margo van Mol, psycholoog en IC-verpleegkundige, in haar proefschrift 'Balanceren in samenvallende werelden; de emotionele impact voor naasten van de patiënt en professionals op de intensive care'.

Bewustwording

Van Mol promoveerde op 21 juni aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze pleit voor meer bewustwording onder professionals op het vlak van psychosociale opvang en communicatieve vaardigheden.

Respect, empathie
Voor patiënten en hun omgeving is het nooit wenselijk om in de onzekere wereld van de IC-afdeling te verblijven. De negatieve invloed ervan kan volgens Van Mol echter worden verminderd als patiënten en hun naasten ervaren dat zij optimale, persoonsgerichte kwaliteitszorg krijgen, waarbij respect, waardigheid, en empathie de belangrijkste kenmerken zijn. Die hebben vervolgens een positieve invloed op de ervaringen van patiënten en hun naasten.

Persoonsgericht
Van Mol: "Verschuiving naar meer persoonsgerichte zorg betekent verandering in de mindset van de professionals. Onder andere een training in psychosociale opvang van naasten en communicatieve vaardigheden zou kunnen leiden tot een grotere bewustwording op dat gebied."

Intensive CareEmotioneel inleven
In haar proefschrift gaat Van Mol nader in op begrippen als compassie en empathie. Ook behandelt ze een teveel aan emotioneel inleven, door de zorgverlener. Diens emotionele gezondheid moet worden gewaarborgd, stelt ze.

Meer informatie: persbericht.
 

gepubliceerd: 21 juni 2017.

Deel deze pagina: