target menu
... / ... / ... / Opname in ons ziekenhuis / Dag van opname
 

Dag van opname

Op de afgesproken dag en tijd kunt u zich melden in de centrale hal van het ziekenhuis.

Twee dames

Parkeren
Locatie Rotterdam-Centrum
Komt u met eigen vervoer, dan kunt u betaald parkeren in de parkeergarage. Via Ingang 2, die gelegen is in de parkeergarage, komt u in de centrale hal. Bij de Hoofdingang is geen parkeermogelijkheid. U kunt zich hier wel laten afzetten. Voor actuele informatie: zie contact&route.

Locatie Daniel den Hoed, Rotterdam-Zuid
Op het parkeerterrein van de locatie Daniel den Hoed kunt u betaald parkeren. Voor actuele informatie: zie contact&route.

Rolstoelen
Bij de hoofdingang en de ingang naar de poliklinieken zijn rolstoelen aanwezig. U kunt de rolstoel gebruiken door een muntstuk van € 2 in het muntslot te doen. U ontvangt na gebruik uw muntstuk terug.

Inschrijven
Bij binnenkomst meldt u zich bij de receptie. Bij de inschrijving is het belangrijk dat u een legitimatiebewijs kan tonen en uw zorgverzekeringsgegevens bij u heeft. Na uw inschrijving kan een gastvrouw of gastheer u naar de afdeling brengen. U kunt ook zelf naar de afdeling gaan.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, neemt u deze mee naar het ziekenhuis. Bij voorkeur in de doosjes van de apotheek. Wilt u daarnaast een recente medicatielijst (maximaal twee weken oud) van uw apotheek meenemen.

Het is belangrijk dat de arts op de hoogte is van alle medicijnen die u gebruikt; een combinatie van middelen kan schadelijk zijn. De arts bepaalt of u door moet gaan met het nemen van deze medicijnen en bespreekt met u welke andere medicijnen nodig zijn. U hoort ook wat de werking is en of er bijwerkingen zijn. Tijdens de opname krijgt u de noodzakelijke medicijnen van de ziekenhuisapotheek. Soms kan het zijn dat het medicijn dat u thuis gebuikt niet direct beschikbaar is. U gebruikt dan uw eigen voorraad of de apotheek zorgt, in overleg met de behandelend arts, voor een alternatief.

Als u bij uw opnamebrief een brief heeft ontvangen waarin vermeld staat dat u eerst een medicatiegesprek heeft, dan meldt u zich na inschrijving bij de ruimte voor de medicatiegesprekken. Het nummer van deze ruimte staat in uw opnamebrief vermeld. In deze ruimte zal een apothekersassistent uw medicatie met u doornemen. Het gesprek met de apothekersassistent vindt plaats voordat u naar de afdeling gaat (of door de gastvrouw/heer naar de afdeling wordt gebracht). De apothekersassistent neemt kort uw medicatiegebruik door en verwerkt deze informatie in uw dossier. Heeft u vragen over het gesprek met de apothekersassistente, neemt u dan contact op via (010) 703 63 00 of via e-mail, locatie Rotterdam-Centrum: apotheekkdv@erasmusmc.nl of locatie Daniel den Hoed: apotheek.daniel@erasmusmc.nl

Als u nog niet eerder toestemming heeft verleend om uw medicatiegegevens te delen via het Landelijk Schakelpunt (LSP), willen wij u vragen dit alsnog te doen. Via het LSP kan de apothekersassistent bij uw apotheek een overzicht opvragen van de medicijnen die u gebruikt. Uw apotheek mag deze gegevens alleen delen als u daar vooraf toestemming voor heeft gegeven.

Op de afdeling
Bij aankomst op de afdeling heeft u eerst een gesprek met een van de verpleegkundigen. U maakt kennis met de medewerkers en u wordt wegwijs gemaakt op de afdeling.

Overgevoeligheid
Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, etenswaren of andere stoffen, meld dit dan aan uw arts en de verpleegkundigen.

Contactpersoon
Uit het oogpunt van privacy geven wij niet iedereen zomaar informatie over u. Wij vragen u daarom een contactpersoon op te geven. Deze contactpersoon kan altijd naar de afdeling bellen om naar u te informeren.

Identificatie
Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat wij weten wie u bent zodat er geen verwisseling van patiënten plaatsvindt. Bij aankomst op de afdeling krijgt u een plastic polsbandje (identificatiebandje) met uw naam, geboortedatum en afdeling. U dient dit altijd te dragen. Wij moeten er zeker van zijn dat we een onderzoek bij de juiste persoon uitvoeren en medicatie aan de juiste persoon geven. Om vergissingen voor te zijn, kan het voorkomen dat u herhaaldelijk (bij ieder onderzoek, medicatietoediening e.d.) gevraagd wordt naar uw naam en geboortedatum. Wij kunnen ons voorstellen dat dit merkwaardig op u overkomt. Toch vragen wij hiervoor uw begrip omwille van uw veiligheid. 

Gemengd verplegen
Op een aantal afdelingen worden mannen en vrouwen soms op dezelfde kamer verpleegd. Uiteraard wordt uw privacy zo veel mogelijk gewaarborgd.

Uw kamer
Elke afdeling heeft een eigen indeling. Er zijn vierpersoons-, tweepersoons- en eenpersoonskamers met bijbehorende toilet- en douchefaciliteiten. Naast uw bed heeft u een eigen nachtkastje en een afsluitbare kast voor uw kleding.

Radio, telefoon, televisie
Het gebruik van de radio is gratis. Telefoon en televisie kunt u huren via Patientline. Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u via de telefoon aan uw bed rechtstreeks contact opnemen met een van de medewerkers van Patientline. Wilt u thuis alvast informatie over de huur van telefoon en televisie, dan kunt u bellen met Patientline: 0900-8820 (€ 0,35 per minuut).

Op de meeste plaatsen in het Erasmus MC is het gebruik van mobiele telefoons toegestaan, mits u zich houdt aan de gedragsregels. Op plaatsen waar mobiel telefoneren niet is toegestaan, staat een verbodsbord.

WiFi
Het Erasmus MC biedt aan patiënten en bezoekers gratis toegang tot Internet via een draadloos netwerk. Dit (WiFi) netwerk heeft de naam "Hotspot" en is aanwezig in alle klinieken, bijna alle openbare ruimten en in een aantal poliklinieken. Iedereen kan vrij gebruik maken van deze dienst.

Maaltijden
Al uw maaltijden worden vers bereid. De samenstelling is zo gezond en compleet mogelijk. Om enigszins rekening te houden met uw wensen is er een menukeuze-systeem. Hiermee kunt u zelf (binnen zekere grenzen) de broodmaaltijden en warme maaltijd kiezen.

Dit geldt niet wanneer u een dieet volgt dat door de diëtist is samengesteld, zoals een diabetes- of eiwitbeperkt dieet. Wanneer u door uw dieet geen menukeuze heeft, komt de diëtist bij u langs.
Wilt u om godsdienstige redenen of vanwege uw levensvisie bepaalde gerechten niet eten, vertelt u dit dan aan de voedingsassistent. U kunt ook vegetarische maaltijden of maaltijden zonder rundvlees of varkensvlees bestellen.

Met vragen of opmerkingen over maaltijden of menukeuze kunt u terecht bij de voedingsassistent.

Post
De post wordt dagelijks op de afdeling bezorgd.Uw uitgaande post kunt u afgeven bij de verpleegkundige of afdelingssecretaresse. Voor het verzenden van post vanuit het Erasmus MC kunt u op de locatie Rotterdam-Centrum ook gebruikmaken van de brievenbus op de balie van de receptie in de centrale hal en op de locatie Daniel den Hoed kunt u de brievenbus gebruiken bij de Hoofdingang. Post die na uw ontslag binnenkomt, sturen we naar uw huisadres.

Dagverblijf/zitkamer
Op bijna elke afdeling bevindt zich een dagverblijf. Dit is een aparte ruimte waar u een spelletje kunt doen of bijvoorbeeld even apart kunt zitten met uw bezoek. In een aantal dagverblijven is een televisie aanwezig. Roken is hier niet toegestaan.