target menu
... / ... / ... / Nieuws / Schildkliermedicatie in het nieuws
 

Schildkliermedicatie in het nieuws

Internist-endocrinoloog Edward Visser van het Schildkliercentrum Rotterdam gaat nader in op schildkliermedicatie. Aanleiding zijn mediaberichten over het gebruik van deze middelen door topsporters.

gebruik schildklierhormoon door sportersDiverse media, waaronder Nieuwsuur en het Noordhollands dagblad, berichtten donderdag 2 augustus dat topsporters schildklierhormonen gebruiken. Visser (foto onderin) van het Schildkliercentrum Rotterdam van het Erasmus MC stond de media te woord. Hij beantwoordt hieronder zes vragen over dit onderwerp.

Wat doet de schildklier?
“De schildklier is een vlindervormige klier in de hals, voor de luchtpijp. Deze produceert schildklierhormonen, die onmisbaar zijn voor de ontwikkeling en groei van ons lichaam. Ook zijn de hormonen belangrijk voor de hartslag, stofwisseling en energiehuishouding.”

Wat gebeurt er als de schildklier niet goed werkt?
“Mensen met een traag werkende schildklier hebben een tekort aan deze hormonen. Dat zorgt voor een vertraging van al deze processen. Als de klier te snel werkt, leidt dit tot juist te veel schildklierhormonen, waardoor alle processen versnellen.”

Voor wie is schildkliermedicatie bedoeld?
“Ongeveer 600.000 Nederlanders hebben een schildklieraandoening. Daarvan gebruiken 450.000 mensen schildklierhormoon, zoals Thyrax, vanwege een te traag werkende schildklier. Het voorschrijven van de schildklierhormoon luistert nauw en is per persoon anders.”

Edward VisserWanneer gebruik je schildkliermedicatie?
“Alleen op doktersrecept, dus wanneer daar een medische indicatie voor is. En zelfs dan is voorzichtigheid geboden”

Welke risico’s kan oneigenlijk gebruik met zich meebrengen?
“Bij chronisch gebruik op langere termijn is er een verhoogd risico op botontkalking, hartproblemen en een plotse dood. Gezonde mensen, en daar schaar ik topsporters onder, hebben zulke medicijnen niet nodig.”

Werkt schildklierhormoon prestatiebevorderend?
“Een prestatiebevorderend effect is nooit wetenschappelijk aangetoond.”

Zie ook: het nieuwsbericht van Nieuwsuur.

gepubliceerd: 2 augustus 2018.

Deel deze pagina: