target menu
... / ... / ... / Nieuws / Actie tegen stijgende medicijnprijzen
 

Actie tegen stijgende medicijnprijzen

Health Action International (HAI) is dinsdag 7 maart een campagne gestart om een einde te maken aan stijgende medicijnprijzen in Nederland. Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, steunt deze actie.

Ontoegankelijk
In een filmpje vertelt Ernst Kuipers dat hij graag zou zien dat er meer nieuwe medicamenten beschikbaar komen. Maar hij maakt zich zorgen dat de hoge prijzen ze onbetaalbaar en ontoegankelijk maken voor patiënten.

Stijgen
Alleen al in het Erasmus MC zijn de prijzen van dure geneesmiddelen in 7 jaar gestegen met 80%: van € 100 miljoen tot € 180 miljoen. Kuipers: "Natuurlijk hoop ik dat er de aankomende jaren nieuwe medicijnen op de markt verschijnen. Echter, als de medicijnprijzen zo blijven stijgen, worden deze medicijnen onbetaalbaar. Zelfs in een rijk land als Nederland."

Winstmarge
De bestuursvoorzitter hoopt dat er meer transparantie in het hele traject komt. "Dus, wat zijn de werkelijke kosten van de ontwikkeling, de productie, en het op de markt brengen van nieuwe medicamenten. En: welke winstmarge wordt gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen." 

Regering
De campagne van HAI vraagt burgers een petitie te ondertekenen. Hierin wordt een beroep gedaan op de nieuw gekozen regering om een einde te maken aan stijgende medicijnprijzen in Nederland.

Onaanvaardbaar
"Het parlement moet in actie komen, want anders kunnen ziekenhuizen niet langer garanderen dat patiënten kunnen beschikken over deze dure medicijnen", zegt Kuipers. "We worden gedwongen om te rantsoeneren of sommige vormen van behandeling te ontzeggen, en dit is onaanvaardbaar."

gepubliceerd: 8 maart 2017.

Deel deze pagina: