target menu
... / ... / ... / Nieuws / Blessures hardlopers onderzocht
 

Blessures hardlopers onderzocht

Wetenschappers van het Erasmus MC zijn met steun van ZonMw een onderzoek gestart naar blessures onder hardlopers.

HardlopenMet hun bevindingen willen de onderzoekers een einde maken aan het groeiend aantal blessures onder hardlopers. 

Beleid
De toename van het aantal sportblessures heeft minister Schippers ertoe genoopt om haar beleid aan te passen. De aandacht in onderzoek en preventie moet tot 2020 vooral uitgaan naar sporten met de meeste blessuregevallen: hardlopen, voetbal en fitness.

Berucht
Vorig jaar werden bijna een kwart miljoen hardloopblessures geregistreerd, waarvan ruim tweehonderdduizend uitliepen op een medische behandeling. "Het aantal blessures stijgt sneller dan het aantal hardlopers'', aldus dr. Marienke van Middelkoop vandaag in het AD. De onderzoeker van de afdeling Huisartsgeneeskunde leidt het onderzoek samen met promovenda Tryntsje Fokkema. "Vooral de lopersknie is berucht."

Marathon
De onderzoekers hebben een online preventieprogramma ontwikkeld dat informatie verstrekt aan deelnemers van onder meer de Marathon Rotterdam en de CPC Loop in Den Haag. Het doel is om na te gaan of online ‘evidence-based’ advies over blessures resulteert in minder blessuregevallen onder hardlopers. 

Levensstijl
De studie is breed opgezet. De vragenlijsten gaan niet alleen in op de ervaring van de hardloper, maar bijvoorbeeld ook op trainingsopbouw, schoeisel en levensstijl: heeft de hardloper een zittend bestaan of springt hij ook wel eens op de fiets? De verwachting is dat eind 2017 de eerste analyses zijn afgerond. 

Aanmeldingen
Inmiddels hebben de wetenschappers al veel meer aanmeldingen binnen dan de beoogde 1.100. Het onderzoek komt tot stand dankzij een subsidie van ZonMw.

gepubliceerd: 24 januari 2017.

Deel deze pagina: