target menu
... / ... / ... / Nieuws / De Erasmus MC'ers van Oncode
 

De Erasmus MC'ers van Oncode

Vijf wetenschappers hebben € 150.000 tot € 250.000 per persoon per jaar toegewezen gekregen voor hun fundamenteel kankeronderzoek. Ze maken deel uit van Oncode.

Onderzoekers Oncode
De Oncode-wetenschappers van het Erasmus MC en vertegenwoordigers van Oncode.

Máxima
Het virtuele onderzoeksinstituut Oncode is in april officieel gestart. Koningin Máxima lanceerde dit virtuele netwerk begin dit jaar, in het Tropeninstituut te Amsterdam.

Decoderen
David Livingston van het Harvard Cancer Center, zei bij de lancering: "Oncode is een voorbeeld voor de hele wereld. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Het is geweldig om te zien hoe een heel land samenkomt rondom een ziekte die iedereen verafschuwt. Dat zie je niet elke dag."

Hoogleraren

De vijf Oncode-wetenschappers van het Erasmus MC zijn prof. Roland Kanaar, prof. Wim Vermeulen, universitair hoofddocent dr. Jurgen Marteijn (allen van Moleculaire Genetica), prof. Joost Gribnau (Ontwikkelingsbiologie) en prof. Ruud Delwel (Hematologie). Een van de vijf 'vaders' van het instituut is prof. Jan Hoeijmakers.

Instituten

Oncode verenigt meer dan vijfhonderd wetenschappers, van 43 vakgroepen. Er zijn negen instituten bij betrokken, uit Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

Toelichting
"We zetten geen nieuwe gebouwen neer, maar bouwen een netwerk. Ervaren topwetenschappers en talentvolle jonge onderzoekers werken vanuit partnerinstellingen samen aan het grote gemeenschappelijke doel", aldus een toelichting.

Kritiek
Bij de start was ook kritiek, onder meer over het gebrek aan transparantie wie tot de veronderstelde top van de fundamentele wetenschap behoort, en dat de oprichters uitsluitend mannen boven de 60 zijn. Oprichter prof. Hans Clevers ging hier nader op in.

Budget
Het toegekende budget komt onder meer van KWF Kankerbestrijding en drie ministeries. Tot 2022 is opgeteld € 120 miljoen beschikbaar.
Opening Oncode Institute door H.M. Koningin Máxima
Opening Oncode Institute door H.M. Koningin Máxima
 

gepubliceerd: 4 mei 2018.

Deel deze pagina: