target menu
... / ... / ... / Nieuws / Geen besmette eieren in Erasmus MC
 

Geen besmette eieren in Erasmus MC

Het Erasmus MC heeft aan patiënten en personeel geen eieren geserveerd met de schadelijke stof fipronil. Ook zijn de producten waarin eieren zijn verwerkt tot nu toe veilig gebleken.

Codes checken
"We worden momenteel door alle leveranciers geïnformeerd over het checken van de codes en producten", vertelt manager voeding Joop de Zoete. "Tot op heden hebben we geen recall ontvangen en zijn er dus geen eieren of producten aangetroffen met het landbouwgif."

Niet in de ban
Het Erasmus MC doet de eieren niet in de ban, zoals bijvoorbeeld VUmc dat wel doet voor kwetsbare patiënten. De Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit (NVWA) waarschuwde maandag consumenten om eieren met bepaalde codes niet te eten, vanwege aanwezigheid van fipronil. Wie te veel binnenkrijgt, kan onder andere misselijk of duizelig worden, overgeven of buikpijn krijgen. Bij een inname over langere tijd kunnen de lever en schildklier beschadigd raken.

Voedselketen
Fipronil is verboden in de voedselketen. De stof is daar waarschijnlijk terechtgekomen, doordat het is ingezet om bloedluis te bestrijden bij pluimveehouderijen. Eieren worden in allerlei producten verwerkt, waaronder mayonaise, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade. Het is waarschijnlijk dat fipronil in die gevallen sterk verdund is en geen schade veroorzaakt.

eieren
 

gepubliceerd: 3 augustus 2017.

Deel deze pagina: