target menu
... / ... / ... / Nieuws / Erasmus MC'ers in Gezondheidstest
 

Erasmus MC'ers in Gezondheidstest

Stress meten op basis van een haarlok? Erasmus MC-onderzoekers Yolanda de Rijke en Liesbeth van Rossum laten zien hoe dat gaat, in het nieuwe RTL-programma Gezondheidstest.

RTL Gezondheidstest
BN'er Marieke Elsinga staat een pluk haar af in het Erasmus MC

Plukje
Prof. Yolanda de Rijke is klinisch chemicus, prof. Liesbeth van Rossum internist-endocrinoloog. Beiden kwamen aan het woord in de eerste uitzending, afgelopen donderdag. De Rijke licht daarin toe hoe je met hoofdhaar het stressniveau kunt meten. Daarvoor heb je maar een plukje nodig. De Rijke: "10 mg is eigenlijk al genoeg." 

Chronisch
Liesbeth van Rossum maakt in het programma onderscheid tussen acute en chronische stress. "Acute stress is functioneel. Je kunt even beter denken door meer adrenaline en cortisol. Het wordt een probleem als er chronische stress ontstaat, want dat is slecht voor je lichaam." Chronische stress geeft een hogere suikerwaarde en bloeddruk, een dikkere buik, snacktrek en depressieve klachten", vertelt Van Rossum. "Chronische stress is wat we meten in hoofdhaar."

Vetmassa
De tv-uitzending van 8 februari leverde bijna 850.000 kijkers op, en is de eerste in een reeks. Donderdag 15 februari is de volgende aflevering. Ook daarvoor zijn de programmamakers naar het Erasmus MC gekomen om te praten met onder andere Liesbeth van Rossum. In het Erasmus MC blijkt hoe je met een DEXA-scan de vetmassa kunt meten. Testpersoon is presentator Ruben Nicolai, met naar verluidt opzienbarende resultaten.

Bekijk het programma terug op de site van RTL.

gepubliceerd: 12 februari 2018.

Deel deze pagina: