target menu
... / ... / ... / Nieuws / Groen goed voor 65-plussers
 

Groen goed voor 65-plussers

Meer dan de helft van de Nederlandse kwetsbare ouderen heeft nauwelijks lichamelijke inspanning. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Conditie
In 2050 is een kwart van de Nederlanders 65 jaar of ouder. Ongeveer 10% van deze ouderen is fysiek kwetsbaar. Zij bewegen weinig, waardoor hun conditie, loopsnelheid en kracht afnemen.

Zorgkosten
"Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en vroegtijdige zorgkosten te vermijden, is het belangrijk te weten welke factoren op een positieve manier kunnen bijdragen aan de gezondheid van deze ouderen", zegt onderzoeker Astrid Schop-Etman. Zij promoveert op 22 februari op dit onderwerp.

Brievenbus
Uit de studie van Schop-Etman blijkt dat een groene, goed onderhouden buurt een positieve invloed kan hebben. Ook voorzieningen zoals winkels, een brievenbus en bushalte zetten aan tot meer lichamelijke inspanning. Ouderen die in zo'n buurt wonen, bewegen per dag bijna een kwartier meer dan leeftijdsgenoten in een minder groene en beweegvriendelijke omgeving.

Loyaal
Er zijn veel programma's om mensen meer te laten bewegen. Bijna een op de tien mensen die wordt bereikt, doet eraan mee. Schop-Etman concludeert: "Mensen die eenmaal zijn begonnen met bewegen, zijn heel loyaal dat vol te houden. Dit kan voor gemeenten belangrijke informatie zijn, bij het starten van dergelijke programma's."

Lees meer in het persbericht.

gepubliceerd: 21 februari 2017.

Deel deze pagina: