target menu
... / ... / ... / Nieuws / Het geheim van het brein
 

Het geheim van het brein

De afdelingen Neurowetenschappen en Psychiatrie van het Erasmus MC organiseerden zaterdag 18 maart voor het eerst een open dag. Zo'n driehonderd belangstellenden kwamen eropaf.

Brain Awareness

Knutselen

Voor bezoekers waren er workshops, experimenten, rondleidingen en lezingen. Dit alles met het thema: neem je brein waar.

Afzuigkast
Onderzoeker in opleiding Bas Lendemeijer ontving in zijn eenmanslaboratorium negen nieuwsgierigen. Zijn bezoekers mochten aan de slag in de niet steriele, maar wel heel schone afzuigkast. Ze kregen handschoenen en een bakje met voorlopercellen, cellen die op het punt staan zich te ontwikkelen tot neuronen.

Centrifuge
Met een pipetteerapparaat en een flesje met het enzym trypsine moesten ze klompjes cellen 'losknippen' van elkaar. Het residu ging in de centrifuge. Daarma kon de helft van de cellen weer terug in een kweekbakje, zodat ze zich vrij konden delen en ontwikkelen in de richting van hun definitieve vorm: neuronen.

Pret
Het resultaat van Lendemeijers arbeid, bakjes volwassen neuronen, komt vervolgens terecht in het lab van Guy Shpak, aan de overkant van de gang. "Als ik de cellen krijg, kan de pret beginnen", vertelt hij. Op deze gekweekte cellijnen, legt Shpak uit, is uitstekend medicijnonderzoek te doen. 

Brain Awareness

Brain Awareness

Brain Awareness

Brain Awareness
gepubliceerd: 21 maart 2017.

Deel deze pagina: