target menu
... / ... / ... / Nieuws / Hoogleraar Verplegingswetenschap benoemd
 

Hoogleraar Verplegingswetenschap benoemd

Verpleegkundige, pijnexpert en psycholoog dr. Monique van Dijk wordt op 1 juni bij het Erasmus MC benoemd tot hoogleraar Verplegingswetenschap.

Monique van DijkDijkzigt
Van Dijk begon haar loopbaan in 1978 als verpleegkundige, in het toenmalige Dijkzigt ziekenhuis te Rotterdam: "Dat was in service: na drie maanden vooropleiding werd je in het diepe gegooid. Ik ging dus direct de praktijk in en ik vond het meteen geweldig! Ik voelde me als een vis in het water."

Het vak
Ze streeft naar meer positieve aandacht voor het beroep. "Ik kan me niet heugen dat ik een documentaire over het vak zag, terwijl dat zich sterk ontwikkeld heeft. Ook een belangrijk punt is dat er zo weinig mannen en mensen uit andere culturen voor de verpleegkunde kiezen."

Meten
De trend in de zorg is 'meten is weten'. "Artsen en onderzoekers houden van cijfers. Harde data zijn inderdaad belangrijk, maar moet alles objectief meetbaar zijn? Als je je patiënt of collega observeert, komt je ook heel veel te weten. Wat valt bijvoorbeeld op aan het gedrag van een ziek kind? Wijst het op pijn of onrust of juist niet?"

Onderzoek
Zij wil het verpleegkundig onderzoek verder stimuleren. Het Erasmus MC reikt hier al beurzen voor uit en de Verpleegkundige Raad VIP² heeft een vaktijdschrift, waarin dit onderzoek wordt gepubliceerd. "De verhuizing naar de nieuwbouw van het Erasmus MC, met eenpersoonskamers, is een uitgelezen kans om onderzoek te doen naar hoe dit de patiëntenzorg en het verpleegkundig werk kan beinvloeden", zegt ze. Van Dijk benadrukt het belang van de gezamelijke onderzoeksgroep, waarin professionals van diverse vakgebieden samenwerken.

Lead nemen
Verpleegkundigen mogen wel wat minder bescheiden worden, stelt ze. "We zijn nog niet zo gewend de lead te nemen. Bescheidenheid is mooi, maar in het medische bolwerk dat veel zorginstellingen zijn geworden, mag je ook het voortouw nemen. Dat ik tot hoogleraar ben benoemd, zal daarbij hopelijk helpen."

De titel van haar oratie is al gereed: 'Lof der Verpleegkunst'.

gepubliceerd: 12 mei 2017.

Deel deze pagina: