target menu
... / ... / ... / Nieuws / Mars: 'Science, geen silence'
 

Mars: 'Science, geen silence'

Onderzoekers en collega's van het Erasmus MC hebben aangekondigd deel te nemen aan de March for Science, 22 april in Amsterdam.

Science Mars AmsterdamKennisinstituten
Het Museumplein is op zaterdag 22 april het decor van de Nederlandse variant van de wereldwijde bijeenkomst. De mars wordt gesponsord door talloze kennisinstituten, waaronder de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Alternatief
Neurowetenschapper prof. Maarten Frens lichtte in een artikel in EM toe: "De March for Science is voor iedereen die vindt dat feiten belangrijk zijn en alternatieve feiten niet bestaan. Het voornaamste doel is om te laten zien dat je feiten nodig hebt om in een democratie ook beleid te kunnen maken."

Warm hart
Frens: "We richten ons nadrukkelijk op iedereen die de wetenschap een warm hart toedraagt. Dat doen we door te laten zien dat de wetenschap een enorme impact heeft op ons dagelijks leven." Hij verwacht duizenden deelnemers. Prof. Huib Pols, rector magnificus EUR, heeft wetenschappers, staff en studenten opgeroepen om samen met hem deel te nemen.

Valse feiten

Een definitie van 'alternatieve feiten' luidt: "Valse feiten, verzonnen om een propagandistisch verhaal, het geloof in een complottheorie, of eenvoudigweg de eigen vooringenomenheid in stand te houden." De term werd gebruikt door Kellyanne Conway, assistente van Amerikaanse president Donald Trump, nadat ze een foute uitspraak van Sean Spicer, de perschef van het Witte Huis, had verdedigd. Zie ook de definitie van Wikipedia.

IJsberen
Op de uitspraak van Conway is ook humorvol gereageerd, met verzonnen 'feiten', zoals: "IJsbergen verdwijnen, omdat ijsberen die opeten!" Inmiddels is ook een 'vakblad' voor alteratieve feiten opgericht, JAF. Ook de merchandising komt op gang, met mokken en T-shirts.

Science stroll
Zaterdag 22 april vindt tevens de Wetenschapswandeling plaats, rondom het Museumplein. Tijdens de rondgang, bedoeld voor het hele gezin, lopen de deelnemers langs een aantal ontdekkingen die grote gevolgen hebben gehad voor de maatschappij, bijvoorbeeld penicilline. Er zijn ook zonnetelescopen en andere experimenten om zlef aan deel te nemen.
Mars Science not silence in VS

gepubliceerd: 19 april 2017.

Deel deze pagina: